Вицепремиер: Корупцията спъва икономическия ни растеж

952
Вицепремиер: Корупцията спъва икономическия ни растеж
Снимка: БГНЕС

Корупцията е основна спънка срещу икономическия растеж, каза служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов на конференцията „Антикорупция и национална сигурност“, която се провежда днес в София.

Събитието е организирано от Министерството на правосъдието в сътрудничество с Базелския институт за управление и Центъра за изследване на демокрацията. Форумът се провежда в рамките на инициативите, включени в Годината на действие, обявена от президента на САЩ Джо Байдън при закриването на Срещата на върха за демокрация през декември 2021 г.

По думите на Пеканов корупцията, особено по високите етажи на властта, може да оказва влияние на политиките на държавно ниво и оттам на икономическия растеж. Той добави, че корупцията компрометира институциите и тя корозира обществото.

Константин Стаменов: С еднократен данък "Печалба" сивата икономика ще скочи

За да може да се подобрят условията в България, държавата, бизнесът и гражданското общество трябва да се обединят, според Пеканов. Вицепремиерът отчете, че в Плана за възстановяване и устойчивост са включени антикорупционни мерки, като подобряване отчетността на главния прокурор, нова антикорупционна комисия, както и в областта на обществените поръчки.

Атанас Пеканов посочи, че мерките, залегнали в плана за възстановяване, едва ли ще решат проблемите, но ще дадат ясна посока и сигнал за това, че държавата противостои и се бори с корупцията, че подобрява съдебната система.

Пред БТА вицепремиерът Атанас Пеканов коментира, че отговорност на министерствата е да подават сигнали до Европейската прокуратура, когато имат сигнали за злоупотреби с евросредства.

Българската икономика сви растежа наполовина

Българската икономика сви растежа наполовина през 2022 година спрямо предходната 2021 година. Брутният вътрешен продукт на страната в р...

Попитан къде е най-големият проблем, що се отнася до корупцията, свързана с евросредства, Пеканов заяви, че „има много неща, които да се поправят по отношение на законите в България, за да можем по-ясно да идентифицираме там, където има проблем, как се разходват средствата и да може да си върши работата цялата съдебната система“.

На въпрос дали промяната на законодателството или прилагането на сегашното е водещо в борбата с корупцията, свързана с евросредства, Пеканов заяви, че по отношение законодателството „има ясно идентифицирани неща, които Европейската комисия ни казва от много години“.

„Ние сме направили предложение сега за подобряване процедурите за обществени поръчки така че да няма инхаус процедури, да бъде всичко по-прозрачно, да се разбира кога има такива процедури, кога могат да кандидатстват различните кандидати“, заяви Пеканов.

Той отбеляза и критиките по отношение „нуждата да се въведе механизъм за главния прокурор, нуждата от антикорупционна комисия. Крайно време е те да бъдат адресирани, топката ще е в парламента да гласува законите, те са разработени от министър Зарков, отговаря на критериите на ЕС, така че е крайно време да ги приемем“.

В отговор на въпрос за това какъв е крайният срок за приемане на законодателните промени от Плана за възстановяване и устойчивост, за да получим следващото плащане, вицепремиерът Атанас Пеканов каза „Възможно най-бързо това трябва да се случи“. Той обясни, че следващото искане за плащане може да бъде направено, когато България приеме оставащите закони по второто плащане. Пеканов припомни, че остават около 12 закона, които предвиждат 17 промени в различни нормативни актове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика