Вигенин в Сърбия: Надявам се ЕК скоро да ни разреши да продължим с "Южен поток"

25119
Вигенин в Сърбия: Надявам се ЕК скоро да ни разреши да продължим с "Южен поток"
Снимка: БГНЕС

България се надява да продължи строителството на газопровода "Южен поток" след няколко седмици, щом получи съответните разяснения от Европейската комисия. Това заяви в Белград външният ни министър Кристиан Вигенин, цитиран от РИА "Новости". Той е на официално посещение в сръбската столица.

"Ние сме в пряк и постоянен диалог с Европейската комисия относно условията по реализирането на проекта и аз се надявам, че в близките седмици ще получим разяснения и ще може да продължим работа", каза Вигенин пред журналисти. Той подчерта, че газопроводът има изключително важно значение за енергийната сигурност на Югоизточна Европа.

Същото заяви и сръбският външен министър Ивица Дачич, който изтъкна, че реализирането на проекта е въпрос на енергийната сигурност, а не на отношенията с Москва. "Сърбия би загубила много в икономически и енергиен план, ако строителството на "Южен поток" бъде спряно. Европейската комисия не предлага никаква алтернатива", каза Дачич. По думите му Сърбия се надява да получава годишно стотици милиони евро от транзита на газ чрез "Южен поток".

Ако този проект не бъде реализиран, доставките на газ изцяло ще зависят от отношенията Русия – Украйна, посочи сръбският министър. Поради тази причина ние имаме нужда от Южен поток. Щяхме да сме много доволни, ако някой ни беше предложил да мине тръбопровод през страната. Но на този етап никой не ни е предложил, заяви Дачич.

"България и Сърбия са добри съседи и приятели и са пример за това как две страни, които нямат сериозни проблеми помежду си, могат да работят заедно в интерес на народите си". Това заяви Кристиан Вигенин на съвместна пресконференция с Ивица Дачич, който е и първи вицепремиер, съобщиха от МВнР.

"Вярвам, че това дава положителни сигнали както на бизнеса, така и на хората и стимулира администрацията за активно сътрудничество", допълни Вигенин.

"Отношенията между двете държави са стабилни и искрени и ние искаме те да се основават на общи интереси", заяви от своя страна Ивица Дачич. Той подчерта, че за краткото време, откакто заема поста външен министър, вече е разговарял с българския си колега няколко пъти в различни международни формати, което е доказателство за активния политически диалог между България и Сърбия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика