Властимащите открито говорят за нов старт на проекта "Белене"

3481

България ще плати цялата сума за спрения проект за АЕЦ "Белене", за която бе осъдена от Международния арбитраж в Женева през юни, до средата на идната година. Тогава вероятно ще бъде обявена приватизационна процедура за проекта. Междувременно се готвят различни варианти за подновяване на строежа на централата. Това става ясно от коментар на поредния български политик по темата - на вицепремиера Томислав Дончев пред Mediapool.

Така за първи път управляващите открито заговориха за ново начало на проекта. В събота бе съобщено, че първата вноска на страната ни по осъдителната присъда в размер на 400 милиона евро ще бъде направена до края на годината. От руска страна бе изразено убеждението, че това може да стане в най-скоро време.

Руски зам.-министър: България плаща по-голямата част от дълга за "Белене" до края на годината

България ще плати по-голямата част от дълга си по АЕЦ „Белене“ до края на годината. Това заяви пред ТАСС първият заместник-...

Плащането на първоначалната сума ще бъде направено чрез безлихвен държавен кредит за Националната електрическа компания (НЕК). Дали парите ще се отпуснат от бюджетния излишък или от другаде и какви ще са условията на заема, ще се уточнява при обсъждането на държавния бюджет за догодина в парламента. Остатъкът до размера на присъдените от арбитража в Женева 620 млн. евро на руската "Атомстройекспорт" (АСЕ) за произведеното ядрено оборудване се планира да бъдат платени до средата на 2017 г., за когато се готви да бъде обявена приватизационната процедура за ядрения проект, казва Томислав Дончев.

В събота руският зам.-министър на правосъдието Сергей Герасимов обяви пред ТАСС, че е постигната договореност България да плати за поръчаното, но неплатено оборудване, 400 милиона евро, а остатъкът да бъде погасен на няколко транша. Тази договореност е била постигната по време на работна среща на българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество във Варна в петък. В официалното съобщение от българска страна тогава нямаше и дума за "Белене". Едва след съобщението на руската информационна агенция министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която е участвала в срещата заедно със зам.-министъра на икономиката Даниела Везиева, призна в събота, че дългът за "Белене" е бил основна тема на срещата. Тя отново подчерта, че България оспорва начислената лихва от над 80 милиона евро. Междувременно като дълг на страната ни се трупат по 167 000 евро на ден, пише в. „Сега“.

"Има площадка, има произведено оборудване, има разрешително от ЕК, много зряла техническа документация. "Белене" е един от най-готовите ядрени проекти в света и ако на база тези дадености се намери икономическа логика за подобно ядрено съоръжение, то ще се случи", каза Томислав Дончев. Според него освен приватизация на проекта се разиграват "междинни варианти, подварианти и хибридни възможности за действие при евентуален провал на продажбата на активите на АЕЦ "Белене", като сред тях остава продажбата на двата реактора на друга страна". Не е изключено според инвеститорския интерес и изтъргуването на единия от реакторите и инсталирането у нас само на другия, стана ясно от думите на Дончев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика