Властта не иска падане на пенсионния таван, щяло да има твърде големи пенсии

6236
Властта не иска падане на пенсионния таван, щяло да има твърде големи пенсии
Снимка: iStock/Guliver

155 млн. лева са нужни, за да отпадне таванът за пенсиите. Това твърди директорът на НОИ Ивайло Иванов..

За момента социалният министър Бисер Петков, а и финансовият министър Владислав Горанов, са на мнение, че таванът не може да падне още тази година. И причината се крие в "несъвършенствата на пенсионната система" т.е. колко пари се събират от вноските за пенсия и колко пари отиват за пенсии. Социалният министър дори заяви, че при някои пенсии, които в момента са ограничени от тавана, има съмнения в изчислението, а и реалният им размер нямало да бъде приет добре от обществото. Без таван щяло да има пенсии от по над 4000 лева месечно. Пенсия над 3000 лева ще вземат само 90 души, показват обаче сметки на пенсионерските организации. Около 10 хил. души пък щели да получават от 1200 до 1500 лева месечно. Ако таванът, който ще е 40% от максималния осигурителен доход, остане за тях, пенсиите им ще са по 1040 лева.

Промените при пенсиите биха стрували над 1,6 млрд. лева

Около 1,645 млрд. лева годишно би струвало отпадането на тавана за всички пенсии, осъвременяването на всички пенсии спрямо осигурителни...

През 2017 година НОИ е спестил 11,6 млн. лева между тавана и действителния размер на пенсията на малко над 53 хил. пенсионери – толкова, колкото имат таван. А за 2018 година таван имат над 55 хил души. Таван няма само за хората, които ще станат пенсионери от 1 януари, 2019 година.

За да може да падне таванът, НОИ вече е предложил нова формула за изчисление. Промяната предвижда във формулата да влиза осигурителният доход на кандидатите за пенсия, който е натрупан след 1 януари 2000 г., а годините 1997, 1998 и 1999 да отпаднат от нея. Причината – максималният осигурителен доход влезе в сила от 2000 година, а той регулира пенсиите и не позволява твърде големи разлики, казва Петков според в. "24 часа".

За следващата година е предвидено увеличение на пенсиите с 5,7%, но то е минималното, обясни Бисер Петков. Министърът допусна, че при възможност на бюджета е възможна и по-висока индексация на пенсиите.

По отношение на минималните пенсии, социалният министър е на следната позиция: "Миналата година на два пъти беше увеличен минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст. И това увеличение беше 40 лева. Разбира се, че се поставя въпросът и за следващата стъпка, но моето лично мнение е, че това би довело до диспропорции и дисбаланси в пенсионната система, защото повечето от минималните пенсии на практика се дотират".

Как да се осигурява българинът за пенсия?

Лихви банките не дават, а пенсионните фондове не печелят. Недоверието към пенсионните системи расте, а това ги подкопава допълнително. ...

За 2019 година от ДПС пък искат актуализацията на пенсиите да стане от 1 април, а не от 1 юли – заради очакваната тежка зима.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

АЕЦ "Козлодуй" започва работа с американското гориво, ето как ще се случи

Промяна и улеснение за обезщетенията за безработица

Решено: Алтернативният данък за гъбарите остава

Инфлацията в еврозоната: Стабилна и през април

eMAG: Преди Великден българите се грижат за домовете, градините и добрата си форма

На комисия: Отпадна алтернативният данък за гъбарите

Икономист каза какви ще са щетите за бюджета от забраната на рекламата на хазарт

Новите блокове на АЕЦ "Козлодуй": Свършеното досега

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика