ВМЗ Сопот отричат да наемат хора по етнически признак

23225
ВМЗ Сопот отричат да наемат хора по етнически признак
Снимка: БГНЕС

Етническата и религиозната принадлежност на кандидатите за работа не се взема предвид, а се преценяват тяхната мотивация, професионален опит и квалификация. Това съобщиха от ръководството на „ВМЗ” АД по повод изказване на кмета на Сопот Веселин Личев, че в предприятието предизборно са назначени 300 роми, предаде "Фокус". 

„Преди всичко изказваме съболезнования на семействата и близките на загиналите при инцидента в с. Горни Лом. В ден на траур трябва да сме смирени и обединени, а не да правим неверни, политизирани и манипулативни изказвания като кмета на община Сопот. В качеството си на кмет на община, същият няма право да коментира назначенията в държавно предприятие и решенията на неговото ръководство, още повече да намесва в това, ден преди изборите, политически партии”, пише в изказването, изпратено от ВМЗ.

Кметът на Сопот: Във ВМЗ назначават роми предизборно

Преди около месец 300 роми бяха назначени на работа във ВМЗ Сопот, което предизвика недоволство в града. Това съобщи кметът на Сопот Ве...

„Във „ВМЗ” АД гр. Сопот сключването на трудови договори с работници и служители се извършва след подбор от комисия, в която участват и представители на синдикалните организации. При провеждане на събеседването комисията не взема предвид етническата и религиозната принадлежност на кандидатите за работа, а се преценяват тяхната мотивация, професионален опит и квалификация.

Във фирмата не се води статистика за етноса на работниците и служителите, тъй като по документи за самоличност всички са български граждани. Новоприетите работници преминават задължително обучение за извършване на работата, за която са назначени. От началото на годината за изпълнение на производствената програма в дружеството са назначени 537 работници и служители, а са прекратени 220 трудови договора. В дружеството, последната година се направиха редица промени, водещи до подобряване състоянието му- изпълняват се поръчки, изплащат се заплати в договорираните срокове. Към днешна дата в дружеството работят 2400 души”, съобщава се още в изявлението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика