ВМЗ - Сопот подготвя инвестиционна програма за продукция по НАТО стандарт

8329
ВМЗ - Сопот подготвя инвестиционна програма за продукция по НАТО стандарт
Снимка: БГНЕС

ВМЗ подготвя инвестиционна програма за модернизиране на производството и разширяване на продукцията по НАТО стандарт. Това стана ясно след като заместник-министърът на икономиката Ирина Щонова и еврокомисаря за вътрешния пазар Тиери Бретон посетиха ВМЗ в Иганово и Сопот. ОЩЕ: Спешно трябват повече боеприпаси: Еврокомисар идва в Сопот

"Намираме се в ключов момент, в който българската военна индустрия има нужда от целева помощ за трансформация и увеличаване продукцията по НАТО-стандарт", подчерта заместник-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова пред еврокомисаря. ОЩЕ: Еврокомисар идва в България и Словакия, за да извоюва повече боеприпаси за Украйна

ВМЗ също подготвя инвестиционна програма, която да помогне на дружеството да разшири производството си по НАТО стандарт. Представена бе и продукцията на 155 мм снаряди, които са изцяло по НАТО стандарт. “Говорейки за стратегическата нужда ЕС да е в състояние да гарантира своята отбрана и проучването на възможностите на страните-членки, е много важно да се подчертае ключовото място на България. Ние имаме не само добре развит военно-промишлен комплекс, но и конкурентни държавни предприятия в сектора, които са ключови и се надявам да могат да се възползват от целево европейско финансиране”, каза още Ирина Щонова. Тя изрази надежда, че с това посещение се дава и ясен сигнал от Комисията, че гледа на българските предприятия като на стратегически за европейската сигурност и ще се разработят конкретни схеми за тяхната подкрепа и насърчаване на растежа им.

„Предизвикателствата пред съвременната среда за сигурност налагат адаптиране към повишените изисквания и динамичната международна обстановка. Затова Министерството на икономиката и индустрията работи целенасочено за укрепването и модернизирането на българската отбранителна индустрия и в частност на капацитета на ВМЗ“, каза зам.-министър Щонова. ОЩЕ: Грозев: Убеден съм, че Русия е взривила оръжейни складове в България (ВИДЕО)

По думите ѝ сега българските дружества участват активно и се представят успешно както във висококонкурентните международни тръжни процедури на НАТО, така и в актуалните европейски програми с фокус върху отбраната. Зам.-министър Щонова подчерта значимостта на сектора за икономиката и коментира, че „инвестициите в развитие на специфични и индустриални технологии, са начинът за повишаване на конкурентоспособността и иновационния капацитет на българския военно-промишлен комплекс“.

Подобни инвестиции биха могли да се реализират чрез държавно финансиране или чрез създадената на ниво ЕС цялостна „Схема за иновации в отбраната“. Чрез нея ще се стимулират държавите-членки да инвестират в съвместно изграждане на отбранителни способности, съвместно възлагане на обществени поръчки и намаляване на технологичната зависимост на Съюза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев: Бизнесът трябва да работи, а администрацията да го подкрепя

МВФ понижи сериозно прогнозата за българската икономика

ЕРМ Запад изпълни плана си за обезопасяване на щъркелови гнезда в Самоков

ЕС ни дава пари, проваляме се и купуваме по-евтини високоскоростни влакове

Липса на кадри: По Черноморието ще разчитат на работници от Узбекистан и Киргизстан

ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

Евтим Милошев: Бизнесът в туристическия сектор е водещ и ние трябва да го подпомагаме по всякакъв начин

Рокади в АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица -изток"

България е в челната тройка на ЕС по спад на промишленото производство

Превозвачите: Над милиард са директните загуби за българската икономика от неприемането ни в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика