Водеща южнокорейска компания проявява интерес към инвестиции у нас

7886
Водеща южнокорейска компания проявява интерес към инвестиции у нас
Снимка: МИИ

Възможностите за инвестиции у нас и активизиране на двустранното сътрудничество в редица сектори, сред които аутомотив, енергетиката, транспорт, информационни и комуникационни технологии, здравеопазването и иновациите. Тези теми обсъдиха министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и представители на най-голямата компания за изпълнение на инфраструктурни и енергийни проекти в Южна Корея, които са на посещение у нас.

Министър Богданов бе на посещение в Южна Корея

Чуждестранната делегация бе съпроводена от посланика на Република Корея в България Н. Пр. г-н Бе Джонгин, съобщиха от Министерството на икономиката и индустрията. Министър Богданов бе на работна визита в Южна Корея в края на миналата година и покани представителите на компанията на посещение в страната ни, където могат да се запознаят на място с възможностите за инвестиции и за потенциални партньорства.

Още: Икономическият министър: Чуждите инвестиции у нас бележат рекорд

Акцент в разговора бе поставен върху позиционирането на южнокорейски компании в индустриалните зони у нас, както и върху реализацията на съвместни проекти в България. Министърът на икономиката и индустрията изтъкна пред представителите на корейския гигант конкурентните предимства, които предлага страната ни на инвеститорите, като посочи наличието на добри експерти и стратегическото разположение на страната ни, което ще насърчи успешното навлизане на корейски фирми на Европейския пазар. Чрез България компаниите ще бъдат близо до западните си клиенти, докато същевременно имат достъп до ключови ресурси и експертиза.

Възможности за партньорство

В рамките на срещата бяха обсъдени още възможностите за реализация на проекти с публично-частно партньорство, като икономическият министър посочи, че страната ни е движеща сила за голяма част от важните инфраструктурни проекти за региона.

Още: Денков: Чуждите инвеститори идват, защото вече виждат стабилност (ВИДЕО)

"Работи се за изграждането на инвестиционен портал, който има за цел да съкрати инвестиционния процес и да улесни достъпа на компаниите до обобщена информация за възможностите, които предлага България“, обяви Богданов. По този начин ще се улесни и комуникацията между бизнеса и всички държавни институции. Икономическият министър посочи и механизмите за регионална помощ, като изтъкна, че в регионите с по-висока безработица, в които трябва да се открият нови работни места праговете за държавна помощ са по-високи.

“България става все по-привлекателна за инвеститорите. Отчитаме рекордни инвестиции през 2023г. не само на нови компании, но и на такива, които реинвестират у нас“, каза още Богданов.

Министърът подчерта, че предстои подписване на Меморандум за двустранна търговия и стимулиране на инвестициите между държавите като се работи това да се случи по време на заседанието на българо-корейската Комисия за икономическо сътрудничество през тази година у нас.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика