Всеки трети е нает на ниска заплата

36844
Всеки трети е нает на ниска заплата
Снимка: БГНЕС

Общо 27,5% от всички наети на пълно работно време у нас получават ниско възнаграждение - под или равно на нетна работна заплата от 352 лв. на месец, предаде Стандарт нюз.

Това сочи изследване на КНСБ за цената на труда, направено от Института за социални и синдикални изследвания към синдиката.

КНСБ против фирми нарушители да участват в обществените поръчки

Без фирми нарушители на трудовото законодателство в процедурите по обществените поръчки, призоваха от КНСБ, предаде БГНЕС. Във връзка ...

Президентът на синдиката Пламен Димитров поясни, че дефиницията на КНСБ за нископлатен служител се смята този, който получава до 67 на сто от нетната работна заплата за съответната година след приспадане на данъците и социалните осигуровки. "За 2012 година нетната работна заплата е 525 лева, а 67% от нея - 352 лева", посочи Димитров.

Профилът на нископлатения работник най-общо е жена в пред пенсионна възраст с ниско образование, живееща отдалечено от административните центрове и работеща в преработващата промишленост или селското стопанство. Често пъти са хора, които работят в отдалечени, малки населени места, в малки и стари предприятия.

"Прави впечатление, че предприятията, в които работят нископлатените работници правят по-високи разходи за труд спрямо общите им разходи", каза Димитров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика