ВСС и МФ се разминаха във вижданията си за Бюджет 2020 г.

4788
ВСС и МФ се разминаха във вижданията си за Бюджет 2020 г.
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) не съгласува Проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на законопроект зандържавния бюджет на Република България за 2020 г. Това съобщиха от ВСС, цитирани от Агенция "Фокус".

Това означава, че висшият магистратски орган не одобрява предвидените в Бюджет 2020 средства за правосъдие. 88 млн. лв. не достигат за бюджет, какъвто желаят от ВСС.

Министерство на финансите обяви проектобюджета в петък вечерта (25 октомври) преди местните избори. Подробните разчети на ведомството можете да прочетете в тази статия.

Заради поредните разминавания във визията на двете институции относно бюджета за следващата година и заради краткия срок поставен за становище от страна на финансовото ведомство се наложи Пленумът да заседава по въпроса извънредно. 

"Правен свят" предават част от дискусията преди единодушното решение на ВСС да не съгласува предложения от финансовото ведомство бюджет на съдебната власт за 2020 г. и да изпрати становището си в Народното събрание. Основната причина за разминаването в проектобюджетите е желанието на кадровия орган да следва планираното увеличение на възнагражденията на магистратите и служителите в съдебната власт. По време на дебатите няколко магистрати подчертават, че качествените кадри не желаят да постъпват на работа в съдебната власт срещу ниските заплати, които им се предлагат или че заплатите на магистратите не са компенсирани в предходните години и е време да бъде направено.

Магистратът Даниела Марчева е попитала защо всяка година има един и същ проблем – ВСС иска пари, колкото ще му стигнат за годината – а правителството винаги дава по-малко отколкото е необходимо. "Ние няма какво повече да дадем на МФ като информация, всичко, което имаме като обосновка на поискания бюджет, е внесено там. Народното събрание в крайна сметка ще каже кое ще възприеме и кое не", отговорил Боян Магдалинчев, който е председател на Комисията "Бюджет и финанси" към ВСС.

Както се е случвало и в предишни години, очакванията са, че и тази, след преговори между органите на съдебната и изпълнителната власти, накрая ще се стигне до компромис и разминаването в план-сметките ще бъде свито, подчертават от "Правен свят".

Къде се разминават желания и очаквания?

Финансовото министерство публикува проекта на "Бюджет 2020"

Министерството на финансите публикува законопроект за държавния бюджет на България за 2020 г. Заложен е балансиран бюджет с приходи и р...

Проектът изготвен от Министерството на финансите  (МФ) предвижда  бюджета на съдебната власт в размер на 771.3 млн. лв. От  ВСС настояват бюджетът на правосъдната система да е в размер на почти 859,3 млн. лв. За сравнение бюджетът за изтичащата 2019 г. на съдебната власт възлиза общо на 704 млн. лв.

Магистратите настояват разходите да се увеличат с 67.0 млн. лв. Разбивката е увеличение на текущите разходи с 69.0 млн. лв. и намаляване на капиталовите разходи с 2.0 млн. лв.

МФ предлага да се запази размерът на приходите от 2019г. - 116,0 млн. лв., като от тях 100,0 млн. лв. са само от съдебни такси. Според ВСС приходите в Бюджет 2020 трябва да се намалят с 6 млн. лв., като приходите от дейността на органите на съдебната власт трябва да са в размер на 110,0 млн. лв., от тях 91 млн. лв. - от съдебни такси.

За какво ще попречи липсата на 88 млн. лв. според ВСС?

Няма да могат да се обезпечат предвидените дейности, обясняват от ВСС:

Обещано: 200 млн. лв. повече за здраве в "Бюджет 2020", 70% отиват за заплати

"Получихме уверение, че в проектобюджета на НЗОК за 2020г. ще бъдат заложени поне 200 млн. лв допълнителни средства за болнична помощ, ...

- Назначаването на 110 щатни бройки (щ. бр.) за съдебни служители, от които 100 за длъжността, „съдебен помощник“ и 10 щ. бр. за ИВСС във връзка с Закона за изменение и допълнение на Закона за защита на личните данни;

- Предвиденото обезпечаване на свободните щатни бройки за 6 месеца за 2020 г.;

- Заложените средства за основен ремонт и придобиване на сгради в размер на 33,0 млн. лв., като сумата е изцяло съобразена с представената информация за 2020 г. по обекти от дирекция „Управление на собствеността на съдебната власт“;

- Предвиденото актуализиране на възнагражденията и ранговете на съдебните служители и изменение на Класификаторите на длъжностите в администрацията на Прокуратурата на Република България, Върховния касационен съд, Върховния административен и съдилищата по решение на Комисия „Съдебна администрация“ към Прокурорската колегия на ВСС/Протокол № 14/22.07.2019 г. и предложение на Комисия „Съдебна администрация“ към Съдийска колегия на ВСС.

Финансовото министерство е планирало бюджет за Министерството на правосъдието (МП) за 2020 г. в размер на 300 млн. лв., от които 287 млн. лв. са за текущи разходи. От тази сума се покриват възнагражденията на надзирателите в затворите и на охраната на съдебната власт. МП трябва да събере над 61 млн. лв. от държавни такси, гласи още проектът на бюджет за следващата година, подчертават от "Правен свят".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика