Въглищата водят енергийния растеж през 2021 и значително изпреварват възобновяемите източници

5557
Въглищата водят енергийния растеж през 2021 и значително изпреварват възобновяемите източници
Снимка: Benita Welter / Pixabay

Международната агенция по енергетика е публикувала доклад за състоянието на световната енергетика за 2021 г. Според него изместването на въглищата и въглеродните горива миналата година не само е спряло, но ги е върнало. От агенцията се надяват, че това е еднократен акт и че производството на въглища и газ няма да расте през следващите години. Редица обстоятелства обаче сочат точно в обратната посока.

През 2020 г. световната икономика преживя рязък спад в потреблението на гориво, включително на въглища. Това бе причинено от намаляване на потреблението на енергия поради спад на производството в целия свят, с изключение само на Китай от големите страни. Последният, разбира се, е отбелязал ръст, тъй като властите му бързо овладели епидемията от коронавирус и икономическата активност там се нормализирала още през пролетта на 2020 г.

България в Топ 10 по ядрена енергетика в ЕС

През 2021 г. западните страни започнаха активна ваксинация на населението си. И въпреки че това не спря коронавируса, смъртността от него донякъде спадна, а затварянията станаха много по-редки. Заедно с продължаващия растеж на китайската и индийската икономика това доведе до рязко нарастване на търсенето на енергия. В момента 53% от световния добив на въглища се консумират от Китай, а други 12% - от Индия.

Освен това Китай активно увеличава потреблението на природен газ, тъй като при изгаряне той отделя много по-малко вредни микрочастици, които убиват хората, отколкото въглищата. В същото време Европа отбеляза повишено търсене на газ: миналата година тя въведе въглеродни квоти. Според тях ТЕЦ трябва да плащат за въглеродния диоксид, който отделят. При изгарянето на въглища на киловатчас електроенергия се отделя многократно повече CO2, отколкото при изгаряне на газ. Ето защо от миналата година европейските електроцентрали започнаха рязко да стимулират търсенето на газ и се опитаха да намалят изгарянето на въглища до минимум.

Снимка: hangela / Pixabay

Резултатът беше остър недостиг на газ и повишаване на неговите цени. Страни като Китай и Индия не могат да си позволят да изгарят твърде много газ на тези цени, така че бяха принудени да превключат част от своя енергийен растеж към въглища – европейската борба срещу CO2 на пазара на въглища не е създала същия ценови натиск „нагоре“, както в случая с газа.

Енергетиката ще се къпе в пари, а икономиката ще спре

Международната агенция по енергетика е събрала данните за 2021 г., обобщаващи текущото състояние на нещата. Производството на електрическа енергия от въглища през миналата година е нараснало с 9%, от хидроцентралите, слънчевите и ветроцентралите - с 6%. Но тъй като делът на водноелектрическите централи, слънчевите електроцентрали и вятърните паркове в световното производство все още е многократно по-нисък от този на въглищата, последните задоволяват повече от половината от общия ръст на потреблението на електроенергия в света.

За останалите енергийни сектори миналата година не е била толкова успешна. Атомните електроцентрали са увеличили производството си само с 3,5%, газовите - само с 2,0%. Причината за последното може да е и фактът, че европейските държави, в рамките на борбата с емисиите на въглероден диоксид, последователно се борят с банковото кредитиране на нови газови проекти. Поради това добивът на газ в Европа намалява, а големи европейски компании като BP и Shell не бързат да инвестират в газови проекти в чужбина. Общо миналата година производството на електроенергия от изкопаеми горива се е увеличило с 950 милиарда киловатчаса.

Енергиен експерт очаква цената на газа да скочи още

Производството от водноелектрически централи, слънчеви електроцентрали и вятърни паркове е нараснало с 463 милиарда киловатчаса, тоест повече от два пъти по-малко. В резултат количеството CO2, отделено от енергийния сектор в атмосферата, се е увеличило със 7% само през последната година.

Може да изглежда, че мерките за борба с емисиите на въглероден диоксид драстично увеличават същите тези емисии. Но въпреки че това е вярно за 2021 г., тази ситуация е малко вероятно да се повтори през следващите години. Става дума за това, че през 2021 г. на планетата е отбелязан слаб феномен Ла Ниня, времето в Европа не е било много ветровито и това забележимо намалило генерирането на вятър.

Снимка: seagul / Pixabay

Освен това миналата година заводите за торове и алуминий в Европа се опитали да работят по обичайните си, целогодишни графици. Сега, поради високите цени на газа, подобно производство забележимо се е свило. Малко вероятно е в скоро време то да се възстанови устойчиво, защото високите цени на газа за известно време ще станат норма. Производството на торове изисква много метан, а алуминият - електроенергия. Намаляването на производството им в Европа, съчетано с нарастващото генериране от вятърните паркове, може да доведе до спиране на бързото нарастване на потреблението на въглища. Стабилизирането на потреблението му през следващите три години се прогнозира в доклада на Международната агенция по енергетика.

Очакват рекордно потребление на петрол през 2022 г.

Най-вероятно това ще се случи. Но за по-дълги периоди от време нарастването на потреблението на въглища ще се възобнови. Това показва затварянето на атомните електроцентрали в Германия (последната ще бъде затворена тази година) поради антиатомни настроения. Такива затваряния са планирани и в Япония. Освен това японците, осъзнавайки, че няма да могат да постигнат устойчива замяна на ядреното производство със слънчеви панели, планират да ги заменят, като изградят 22 нови големи въглищни електроцентрали (с мощност до 1,3 гигавата всяка). По-малко вредният природен газ не е избран от японците, защото е значително по-скъп от въглищата на световния пазар. Икономическият растеж в Китай и Индия продължава, а задоволяването на енергийните нужди на тези страни без въглища ще струва прекалено скъпо.

Общо Китай, Индия, Индонезия, Япония и Виетнам планират да построят 600 ТЕЦ на въглища с общ капацитет над 300 гигавата. Това не са богати страни (само Япония е средна по доходи на глава от населението): построявайки електроцентрала, те няма да я затворят в близките 40 години. И въпреки че западната преса активно критикува тези решения, настоявайки, че електричеството от слънчеви и вятърни паркове вече е по-евтино, отколкото от въглищата, в действителност ситуацията е по-сложна: изграждането на топлоелектрически централи все още е по-евтин начин за решаване на енергийни проблеми от вятърните мелници или слънчевите панели.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика