Законът "Делян Добрев" за "Лукойл": Линч в комисия - от 1 лв. на 14 стотинки

5518
Законът "Делян Добрев" за "Лукойл": Линч в комисия - от 1 лв. на 14 стотинки
Снимка: iStock

При изчисленията ни за стимулиране на потенциалните загуби на българските граждани не можахме да открием възможност за компенсация от 1 лев на литър бензин. Това обясни министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов на съвместно заседание на енергийна и икономическа комисия в парламента.по повод прилагането на Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт. Министърът добави, че по формулата по закона в момента, компенсацията се изчислява на 0.14 лева за литър.

Трябва нотификация от ЕК

Богданов припомни обаче, че предишната мярка за компенсация от 0.25 лева на литър, е била спряна след становище на ЕК. "В първата версия на закона ясно е написано, че той ще влезе в сила не когато изпратим нотификация на ЕК, а когато има положително становище по двете нотификации. Да, имало е известно забавяне при втората нотификация. Все още нямаме отговор от ЕК", обясни министърът.

От думите му стана ясно, че нотификацията е пратена септември, 2023 година - след изричен въпрос на Делян Добрев кога е изпратена. Всъщност този въпрос на Добрев беше част от негов яростен спор с Венко Сабрутев (ПП-ДБ) на тема как е написан законът - и от кого. Законът е на Добрев - и е приет, въпреки че му беше казано, че така няма да е добре, беше тезата на Сабрутев. Богданов посочи, че с изискването за нотификация всъщност има ощетяване на българските данъкоплатци - защото няма ретроактивно действие и пари от "Лукойл" се вземат чак от тази година, максимум могло от декември, 2023 година.

Иначе спорът между Добрев и Сабрутев премина на висок тон, като и двамата твърдяха, че партията, от която е другият, подкрепя "Лукойл". Сабрутев беше доста убедителен - освен за закона, той заяви, че има снимки от публични места как за изборите в обекти на "Лукойл" се агитирало за ГЕРБ, което Добрев категорично отрече. Припомняме, че първоначално говоренето от страна на Добрев и ГЕРБ за закона беше всички български граждани и българският бизнес да получават компенсации от свръхпечалбата за горива - само че ЕК напомни, че в България гориво зареждат и чужди граждани, затова няма да е равнопоставено. Затова компенсациите в закона сега отиват за покриване на разходи за транспорт на деца от семейства от уязвими групи: ОЩЕ: Клатене на сглобката с "Лукойл": Схемата на Пеевски и Борисов от "А" до "Я"

Какво могат да очакват българите?

Министър Богданов обясни, че сумите, които ще бъдат събрани декември (2023 г.), януари и февруари (2024 г.) от "Лукойл" ще бъдат изплатени еднократно на 300 000 семейства, които потенциално са маркирани от МТСП за помощи за транспорт. В момента обаче точната сума на всяка помощ все още не е ясна. 

ГЕРБ заговори за компенсация повече от 1 лев

Делян Добрев от ГЕРБ смята, че 0.14 лева., за които говори министъра, могат да бъдат калкулирани не за 1 лев., а за 2 лева. "Ние не сме имали предвид да се компенсира всеки литър, който се продава на бензиностанцията, а единствено автомобилите на физическите лица, както беше мярката с 0.25 лева. Ако от тази група автомобили, изключите луксозните автомобили - може да се окаже, че може да се връща на бензиностанции много повече от 1 лев и точно на тези, които имат нужда от компенсации", обясни Добрев. ОЩЕ: 1 лев, 73 стотинки: Къде са компенсациите за горива с марка "ГЕРБ"?

Задълженията на „Лукойл“ към държавата

Рафинерията няма неплатени задължения към момента, увери шефът на НАП Румен Спецов.

„Всичко, което са имали, е платено в срок. С „Лукойл“ имаме други производства, които са по реда на ДОПК, в съдебна фаза, но няма неплатени задължения. Размерът на задълженията мога да ги разкрия само с тяхно съгласие“, каза още Спецов.

Междувременно от Министерство на икономиката увериха, че задължението на „Лукойл“ (за свръхпечалбата) към декември вече е определено.

„До 15 февруари ще обявим вноската, която предстои „Лукойл“ да направи за месец януари“, каза министър Богданов. 

Припомняме, че държавата и „Лукойл“ спорят в съда относно вноската за декември, 2023 година. Държавата е поискала със заповед на министъра на икономиката малко под 70 млн. лв., докато от рафинерията обжалват, тъй като смятат, че 45 млн. лв. точната сума. Съдът обаче посочва, че "Лукойл" не е представила доказателства дали и каква имуществена или неимуществена вреда ще претърпи заради заповедта. ОЩЕ: Първи епизод: Съдът поряза "Лукойл" по жалба, че държавата иска още 25 млн. лв. вноска в бюджета

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика