Законът за енергетиката пречел потребителите да бъдат компенсирани за надплатения газ

3181
Законът за енергетиката пречел потребителите да бъдат компенсирани за надплатения газ
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

За спешна промяна в Закона за енергетиката се обявиха депутатите от парламентарната енергийна комисия с аргумента, че текстовете му не позволяват компенсиране на потребителите на газ със задна дата, а намалената му цена е с ретроактивно действие - от 5 август 2019 година.

Припомняме, новата цена на газа, постигната след дълги преговори между "Булгаргаз" и "Газпром", в резултат на наложените на руския гигант антитръстови мерки от ЕК (Европейската комисия), бе обявена на 3 март т.г. с гръмкото внушение, че потребителите ще бъдат компенсирани с 40% със задна дата. Бързо се изясни, че компенсацията няма да е с 40% за всеки месец надплатен газ от август мин. г. до март т.г. (ще е различно за всеки месец, по думите на ръководителя на "Булгаргаз" Николай Павлов), както и че българските институции са особено затруднени с казуса как да се приложи компенсиране за поевтинелия със задна дата газ.

Да се създаде работна група, която да подготви промени в Закона за енергетиката във връзка с новата цена на газа предложи председателят на комисията по енергетика и депутат от ГЕРБ Валентин Николов по време на разширено заседание по темата, на което бяха изслушани представители на изпълнителната власт, експерти и гражданския сектор. Той увери: "Искаме не само едрите потребители на газ, а и техните клиенти да усетят тази компенсация". По този въпрос енергийният министър Теменужка Петкова подчерта: "Това е ситуация, в която сме поставени за първи път. Обикновено имаме за доплащане, но не сме имали опция за получаване и то с ретроактивно действие". Ето нейното виждане как да се подходи: "Първо, трябва да проявим търпение, да направим анализ, да се анализира цялата картина, за да не изпаднем в ситуации на противоречия с други нормативни изисквания". 

Коментирайки какво трябва да направи за в бъдеще и как да бъдат възстановени надвзетите суми от българските потребители, председателят на КЕВР Иван Иванов подчерта, че "има възможност за компенсиране, но тя не е на всеки потребител да се даде с пощенски запис съответна сума" и обясни защо се налага промяна в Закона за енергетиката.

"Към момента КЕВР няма правно основание да се произнася с решения за минал период, освен когато ВАС с финално решение задължава комисията да излезе с ново ценово решение", посочи Иванов и отбеляза, че случаят с новата цена на газа не е такъв, което, по думите му, "означава, че ако КЕВР трябва да се произнесе с променени цени за минал период, трябва да се промени Закона за енергетиката". Той отбеляза, освен това, че "Булгаргаз" все още не са представили на КЕВР новия договор с "Газпром" и че имат срок до 11 март за нови ценови предложения за април. "Заявленията не можем да ги разгледаме докато нямаме правно основание", презастрахова се Иванов, в очакване парламентът бързо да промени закона.

"В момента, в който НС приеме промяна в закона, тогава ще разгледаме 8 заявления за цени от "Булгаргаз" за месеците от август 2019 г. до 31 март т.г. и ще се произнесем в съответствие с променените условия в договора", добави шефът на регулатора.

По-евтиният руски газ - различно според месеца, има уверение за по-евтино парно

Успяхме да предоговорим формулата за цената на газа от Русия. Тя досега беше на база на петролните деривати, сега ще бъде включен и паз...

Иванов отбеляза, че компенсацията от 40.3% е вярна към 3 март, но за предшестващите месеци КЕВР ще определи какви са разликите на база подадени документи и изчисления от "Булгаргаз" и сумите за възстановяване и увери: "Ще участваме активно, за да се намери най-добрия начин, по който да бъдат компенсирани потребителите, защото има надвзети суми от тях". Според него, в случай че се реши възстановяването на сумите да стане чрез преизчисление на сумите в следващ период, също ще се изисква промяна в закона.

Разликата между плащаната досега цена на природния газ и новото споразумение ще даде възможност да се разбере какво трябва да бъде възстановено на потребителите, посочи той. „Възможно е за бъдещ ценови период да бъдат намалени цените на топлинната и високоефективната електрическа енергия по начин, че да бъдат вложени спестените средства. С такова „прихващане“ биха могли да бъдат компенсирани всички потребители“, смята Иванов. Той е категоричен, че механизмът трябва да бъде записан в Закона, защото се касае за отминал ценови период и по-точно за 8 отминали ценови периода, които ще са едномесечни.

По-малко от 40% ще е разликата, защото в тези 40% се отчита сериозния спад на цената на природния газ в последните 2 – 3 месеца, поради това, че заради Коронавируса рязко намаля производството в Китай, Корея, Индия, Япония и танкери в Индийския океан бяха връщани и не достигнаха до крайната си дестинация. Всичко това силно намали цената на природния газ. Той е евтин сега. Той не беше на тези цени през втората половина на миналата година, но при всички случаи ще има сериозно намаление на цената“, посочи още Иванов.

„Намаляването на цената на природния газ в никакъв случай не означава намаляване на цената на парното с 40%, защото природният газ е само един от ценообразуващите елементи, който се плаща от потребителите“, подчерта още шефът на регулатора.

Булгаргаз обяви: Руският газ поевтинява с 40% със задна дата

Нова ценова формула за изчисление на цената на доставката на руски газ за България и обезщетения от страна на "Газпром", което води до ...

Той не се ангажира със срокове кога потребителите ще бъдат компенсирани. „Народните представители трябва да направят промяна в Закона, иначе ние нищо не можем да направим; иначе прокуратурата ще се заеме с нас, че надвишаваме нашите правомощия“, оправда се Иванов.

Председателят на КЕВР потвърди, че управляващите са поели ангажимент за бързо задвижване на законодателна инициатива. „Иначе не може да се изпълни този ангажимент, който беше публично оповестен на 3 март, добави той и отбеляза, че в момента са в ход други промени в Закона за енергетиката, които са свързани с либерализацията и според него е възможно между първо и второ четене да бъдат включени и промени във връзка с цените на газа и компенсациите. „Когато това стане, на базата на новите текстове в договора с „Газпром“, ние ще можем да отчетем какви са цените, които биха се получили, ако се следва новия договор“, заключи Иванов.

„Хората за пореден път ще бъдат излъгани, те очакват всъщност да бъдат излъгани и никой не вярва, че някакво реално намаление ще бъде реализирано“, контрира Мая Манолова. Тя посочи конкретни работни групи в енергетиката, които не са дали никакъв краен продукт и коментира, че „намерението да се прави поредна работна група е обидно за гражданите“. Според нея е ясно какво ще прави тази работна група – „ще претака от пусто в празно, за да се губи време, да се тупа топката и в крайна сметка гражданите да не получат никакво реално намаление“.

Манолова е категорична, че „Законът за енергетиката и Наредбата за топлоснабдяването не създават пречки за възстановяване на суми със задна дата и за коригиране на цени в рамките на ценовия период“ и цитира конкретни текстове от нормативната база.

"Ниското доверие в институциите става точно поради тези причини - един лъже и след това надолу всички останали сипят оправдания, а хората не получават нищо реално", добави Манолова и изрази готовност да предостави на комисията или КЕВР конкретни предложения как да намалят цената на гражданите със задна дата и как да приспаднат сметките, считано от 5 август 2019 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика