Започна строеж на ограда по Дунава заради африканската чума по свинете

3417
Започна строеж на ограда по Дунава заради африканската чума по свинете
Снимка: БГНЕС

Започна изграждането на телена ограда по границата с Румъния за ограничаване на риска от африканска чума по свинете. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на заседание на областния координационен щаб в Силистра. Създаването на щаба е с цел предприемане на мерки за недопускане и ограничаване на заболяването африканска чума по свинете, като мярката беше одобрена на правителственото заседание от миналата седмица.

Изграждането на оградата започна на две места, предстои да започне и в трети участък. "Първоначално смятахме да бъде електропастир, но не е сериозно препятствие за по-силните животни, които като се засилят биха могли да го преминат. Спряхме се на четириредова телена ограда с бодлива тел. Един линеен метър на бодливата тел е 15 стотинки, четири реда са 60 стотинки на линеен метър. Коловете ще бъдат през два метра и половина. Изграждането ще се възложи от трите регионални дирекции по горите, така че очаквам да бъде в много разумни цени и параметри", обясни Порожанов, цитиран от БГНЕС.

Джамбазки блести - призна кой е виновен за лъжите за чумата, обвини ГЕРБ за БМФ

Антидържавни конспирации – така зам.-председателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки коментира случаите, при които заради кри...

Заради опасността от зараза, България си сътрудничи постоянно с Румъния. Контролът върху движението на животни се докладва както от службите на МВР, така и от Гранична полиция. По думите на Порожанов основна мярка за биосигурност е осигуряване на 10-километрова зона около големите свиневъдни обекти. Експерти от Българската агенция по безопасност на храните са обиколили и идентифицирали всички задни дворове, като в момента има 620 обекта с 630 животни. Предстои да бъдат описани още около 120 обекта. Други мерки са дезинфекция, граничен контрол и срещи в големите свинекомплекси за разясняване на мерките за биосигурност. Тяхното спазване е от изключително значение, тъй като намаляват риска за свинете отглеждани в големите комплекси, а също и тези за домашно отглеждане.

Същевременно Асоциацията на земеделските производители в България и Асоциацията на млекопроизводителите изразиха подкрепа за държавата заради взетите мерки в Ямболско срещу чумата по дребните преживни животни. Двете асоциации считат, че са допуснали грешка като са се доверили на Симеон Караколев, който води преговорите с премиера по време на протеста в София през миналата седмица. "С него не бяха истинските животновъди, съмнителна е и козевъдната асоциация, която представлява", убедени са браншовите сдружения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика