Започват тестовете на проекта за бърз интернет за малките общини

16383
Започват тестовете на проекта за бърз интернет за малките общини
Снимка: Getty Images/Guliver

До края на тази седмица започват изпитания на оптичните кабелни трасета по проекта за високоскоростен интернет. Предстои измерване по оптичната линията Пловдив-Раковски-Брезово, която е с обща дължина 40 км. Информацията съобщи ръководителят на проекта Васил Василев.

В община Раковски достъп до бърз интернет ще имат общинската администрация, 3 училища, 4 държавни институции, полицейският участък, пожарната, Български пощи и едно болнично заведение. В община Брезово свързаност ще получат общинската администрация, полицейският участък, 2 училища, 1 читалище, Български пощи и Дирекция социално подпомагане.

Глобалната свобода в интернет намалява

Свободата в интернет е намаляла тази година, след като все повече страни са увеличили усилията за шпиониране на потребителите и за це...

В ход е доставката и подготовката за инсталиране на комуникационното оборудване на следните трасета - Разград – Самуил, с обща дължина 20 км., Хасково – Минерални бани -20 км., Хасково – Стамболово - 22 км., Хасково – Симеоновград – 32 км., Пловдив – Брезово - 40 км., Перник –Ковачевци - 28 км.,

Общата дължина на оптичното трасе, което ще бъде изградено след приключване на проекта, е приблизително 870 км. Като разходи то се равнява на изграждането на 6 км. магистрала.

"За съжаление, над 80 на сто от разходите по проекта отиват за изкопни работи, затова сме се договорили с Агенция пътна инфраструктура при изграждането на автомагистрала „Струма“, предварително да се полагат тръби и за оптичните кабели, съобщи Красимир Симонски, директор на Изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи".

Двете институции търсят решение и на въпроси, свързани с автомотизацията на пътищата, следенето на трафика. На местата, където ще има оптична свързаност от следващо поколение, ще е от полза и за органите на КАТ, каза още Симонски.

Датчаните ползват най-много и най-често интернет и мобилни телефони

Дания отне първенството на Южна Корея по употреба на мобилни телефони и интернет, показва ново изследване, цитирано от БГНЕС. На трето...

Проектът "Развитие на високоскоростен широколентов достъп в България посредством изграждането на критична, защитена, сигурна и надеждна обществена ИКТ инфраструктура“ трябва да приключи през май 2015 г. Оптичното трасе ще осигури свързаност на 29 общини и 24 населени места или на 7% от територията на страната. Достъп до високоскоростен интернет от следващо поколение ще имат 277 765 души, което е 8% от населението, живеещо извън областните градове и столицата или 4% от населението на България.

Общата стойност на проекта е 39 млн. лв., като 85% от общите допустими разходи са съфинансиране от ЕФРР и 15% съфинансиране от Националния бюджет. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика