Защо откриването на депозит е умен финансов ход

1205
Защо откриването на депозит е умен финансов ход
Снимка: istock

Търсите ли начин да накарате парите да работят за вас? Знаете ли, че откриването на депозит, всъщност, може да бъде един доста разумен ход? Въпреки че може да изглежда като малка стъпка, депозирането на вашите пари може да има големи финансови ползи в дългосрочен план. Това е чудесен начин не само да запазите спестяванията си, но също така и да ги увеличите с времето, защото повечето депозити, притежават редица позитиви, които ще ви спестят пари. В тази публикация ще обсъдим някои предимства от откриването на депозит и защо това може да бъде умно решение.

Сигурност и безопасност

Има много начини за съхраняване и инвестиране на средства. Може да вложите парите си в злато, да инвестирате в недвижими имоти или просто да ги съхраните у дома. Почти всяка инвестиция обаче, носи известен риск. Да не говорим, за рисковете свързани с това да държите спестяванията си вкъщи.

Срочният депозит на tbi bank например, е много по-сигурен и безопасен начин да запазите средствата си. Банките обикновено са застраховани от Закона за гарантиране на влоговете в банките, което означава, че вашите депозити са защитени до определена сума, в случай че банката фалира.

Гъвкавост

Срочните депозити се предлагат с различни срокове, вариращи от няколко месеца до няколко години. Това ви позволява да депозирате за период, който отговаря на вашите финансови нужди. Освен това, много банки и финансови институции предлагат срочни депозити в различни валути, като BGN, EUR и USD. Лихвеният процент, сроковете и условията на депозита могат да варират в зависимост от валутата, която изберете.

Ако откривате депозит в чужда валута обаче, е важно да бъдете наясно с валутните рискове, свързани с това. Колебанията в обменните курсове могат да повлияят на стойността на вашия депозит, когато той се конвертира обратно във вашата местна валута. Трябва също така, да имате предвид, разликата в лихвения процент между чуждестранната валута и вашата местна валута, за да сте сигурни, че инвестицията си заслужава.

Гарантиран растеж

Когато депозирате пари в спестовна сметка или срочен депозит, печелите лихва върху депозираната сума. Лихвените проценти могат да варират, в зависимост от банката, в която внасяте пари и размера на вашия влог. Някои банки предлагат фиксиран лихвен процент за целия срок, докато при други лихвеният процент може да се променя с времето.

При откриването на депозит, вашата банка или небанкова финансова институция ще ви даде годишния лихвен процент, в зависимост от това колко дълго искате да запазите парите си във вашата депозитна сметка (обикновено между 1 до 60 месеца). В случай че вашия депозит е с фиксиране лихва, вие ще имате възможност да изчислите с точност колко ще спечелите след изтичане на договора.

Постигане на цели

Депозирането на пари в отделна сметка може да ви помогне да спестявате за конкретни цели, като закупуване на кола или отиване на почивка. Чрез редовно депозиране на пари можете постепенно да натрупате необходимата сума за постигане на вашите цели.

Когато отворите срочен депозит, вие се съгласявате да депозирате определена сума пари за определен период от време, например шест месеца или година. През това време обикновено не можете да изтеглите никакви пари, без да платите неустойка или да загубите част или цялата спечелена лихва.

Освен това, когато депозирате пари в отделна сметка, те са далеч от погледа и ума, което ги прави по-малко изкушаващи за харчене. Това ви помага да поддържате дисциплина в навиците си за харчене и гарантира, че спестявате повече.

Защо да откриете срочен депозит?

Срочният депозит може да бъде отличен финансов инструмент за онези, които искат да съхраняват спестяванията си изгодно и сигурно. С гарантирани лихвени проценти и опция за избор на продължителност на депозита, срочният депозит може да осигури безопасен и лесен начин за увеличаване на парите ви.

Независимо дали спестявате за краткосрочна цел или планирате бъдещето си, помислете за предимствата на срочния депозит и съберете оферти от няколко институции, за да видите дали това е правилният избор за вас. Не забравяйте, че с правилната финансова стратегия и дисциплина можете да вземете интелигентни решения днес, които да ви подготвят за успех утре.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com