Защо тарифите за превоз на товари продължават да падат?

3588
Защо тарифите за превоз на товари продължават да падат?
Снимка: iStock

С възстановяването на глобалната верига за доставки след Covid пандемията, тарифите за превоз на товари намаляват. Това положително явление обаче не е единствената причина за поевтиняването.

Тарифите за превоз на товари продължават да падат, заради забавянето на световната търговия и намаляващото търсене на стоки, показват последните данни на S&P Global Market Intelligence, цитирани от CNBC.

Силният долар забавя растежа на световната търговия

На фона на ръста на цените на суровините, който е все по-осезаем от началото на войната в Украйна, силният долар допълнително забавя ра...

„По-малкото задръствания на пристанищата и по-слабото снабдяване със стоки са едни от основните причини зад значителното намаление на тарифите за превоз на товари“, казват от S&P.

„Въз основата на очакванията за по-малък обем на търговията, не се очакват задръствания на пристанищата през идните тримесечия“, добавят от корпорацията.

Тарифите за превоз на сухи насипни товари отбелязват спад през последните три месеца, казват от S&P, добавяйки, че първите необичайно са достигнали своя връх през второто тримесечие.

„Поради сезонния характер на пазара тарифите за превоз на сухи насипни товари обикновено достигат пик през третото тримесечие на годината“, казват от компанията.

От S&P също предвиждат Baltic Dry Index, индексът, който отразява промените в международните цени за морски превози на основни суровини, да падне с 20% до 30% тази година, преди да отбележи слаб ръст чак през 2024 година.

Какво предстои?

Как бивш банкер натрупа състояние от 19 млрд. долара от забавянето във веригите за доставки?

Джанлуиджи Апонте напуска работата си в сферата на финансите, за да се съсредоточи върху корабоплаването. Заради пандемията от COVID-19...

Горепосочените данни са израз на нарастващите рискове от глобална рецесия, тъй като потребителското търсене намалява заради високата инфлация.

Друг признак за евентуална рецесия е свиването на световната търговия, което бива потвърдено от рекордно ниското ниво на барометъра за търговия със стоки на Световната търговска организация (СТО). Това е показател, който предоставя информация в реално време за движенията в търговията със стоки.

Докладът на СТО, публикуван през август, сочи, че ръстът на световната търговия на годишна база за първото тримесечие на 2022 г. се забавя до 3.2%, спрямо 5.7% през последното тримесечие на миналата година. Като част от причините за забавянето са посочени войната в Украйна и новите Covid ограничения в Китай.

Въпреки първоначалните прогнози на СТО за ръст на търговията през тази година, възможността те да не се сбъднат се дължи на „продължаващия конфликт в Украйна, нарастващата инфлация и очакваното затягане на паричната политика в развитите икономики“, посочват от организацията.

S&P Global Market Intelligence също изразява тези опасения: „Въпреки че очакваме някои подобрения на пазара за сухи насипни товари през следващите месеци заради сезонните специфики, в близко бъдеще се предвижда по-слаб от прогнозирания икономически растеж, продължителни проблеми в сектора на недвижимите имоти в Китай, както и липса на задръствания на пристанищата“, казва Дедзин Лий, анализатор в S&P Global Market Intelligence.

Защо товарните кораби ще стават все по-бавни?

Корабоплаването е движещата сила на световната търговия и около 90% от транспортирането на стоки се осъществява именно по море. В момен...

Промени в Китайската политика за нулев Covid или прекратяване на конфликта в Украйна биха могли отново да увеличат тарифите за превоз на товари. Всяко по-нататъшно свиване на търсенето на стоки и потреблението обаче, ще намали допълнително тарифите, казват от S&P.

Положителното явление, което се наблюдава в момента е, че глобалната верига за доставки се възстановява, сочи индексът на натиска върху глобалната верига за доставки (Global Supply Chain Pressure Index), изчисляван от Федералния резерв на Ню Йорк.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com