Здравословният живот започва с фасадата

6258
Снимки: Baumit

 

За много от нас здравословният живот означава преди всичко здравословно хранене, движение и спорт. Колко от радетелите на здравословния живот обаче се замислят в каква среда живеем и работим и дали тя всъщност е здравословна. Ние прекарваме извънредно много време между нашите „четири“ стени. Вкъщи или в офиса върху нашето тяло влияят множество фактори - температура в помещенията, качество и влажност на въздуха. Анализирайки всичко това стигаме до заключението, че пространствата, в които живеем и работим са изключително важни за нашето здраве. За да постигнат необходимия комфорт те трябва да осигуряват оптимална температура на въздуха и стената, оптимална влажност на въздуха и същевременно да работят за така необходимото ни енергоспестяване.

Едва ли има човек, който вече да не е убеден, че с топлоизолирането се спестява енергия, т.е. пари. Освен това добре подбраната и изпълнена топлоизолационна система защитава фасадата от външни влияния и спестява разходи за поддръжка за дълги години напред.  За целта топлоизолационната система трябва да се състои от ефективни топлоизолационни плочи, изпитани и устойчиви във времето лепилни и шпакловъчни смеси и иновативни крайни покрития.  Една изолирана сграда също така съществено повишава своята стойност. Нека обаче се замислим какво влияние има добрата топлоизолация върху качеството на живот.

Цялостната топлоизолационна система осигурява защита и здраве

Специалистите по развойната дейност на Баумит от години изследват влиянието на топлоизолацията върху човешкото здраве. Те стигнаха до заключението, че стремейки се да постигнем комфорт благодарение на топлоизолирането с качествени материали могат да се създадат оптимални показатели, които да влияят на здравословното обитаване.

1. Постоянна температура в помещенията

Вследствие на поставената Интегрирана топлоизолационна система (ИТИС) външните стени остават сухи и без напрежения. Много ценна функция на добрата изолация е да поддържа постоянна вътрешната температура и да осигури топли вътрешни стени, температурата на които да не се различава особено от тази на вътрешния въздух. Благодарение на правилната температура жилищното помещение става комфортно за обитаване. Ние чувстваме уют и сме по-здрави. Топлоизолационната система играе важна роля и през лятото. Тя предпазва стените от прегряване и помещението остава прохладно. Така вкъщи вие разполагате с естествен климатик, който не черпи енергия.

2. Без неприятни течения

Топлоизолацията се грижи вътрешната повърхност на стената да бъде топла. Благодарение на това се противодейства на неприятните течения, които биха се получили от движението на въздуха в помещенията.

3. Оптимална влажност на въздуха

За да се чувства човек добре, трябва не само температурата, но и влажността на въздуха да бъде оптимална. Като приятен възприемаме вътрешен климат, в който влажността на въздуха е между 40-60%. Тъй като при изолирана фасада вътрешните стени са топли, вие ще се нуждаете от много по-малко енергия за загряване на въздуха в помещението. Добрата топлоизолация има положителен ефект върху влажността на въздуха и с това допринася за един постоянен и здравословен климат. Доказано е, че една изолирана тухлена къща дори през зимния сезон остава в здравословната област за относителна влажност на въздуха, докато една неизолирана попада в рисковата област под 40%.

4. Не се образува мухъл

Спорите на мухъла са постоянно налични във вътрешните помещения. До растеж на мухъла се стига едва тогава, когато спорите попаднат върху влажна основа, например върху кондензиралата влага по стените или в ъглите. Твърде високата влажност на въздуха може да доведе до образуване на мухъл в помещенията. Това увеличава риска от заболяване на дихателните пътища, може да доведе до инфекции и да отключи алергични реакции. При температура на стената под 140 С в комбинация с влажност на въздуха повече от 50% положението става критично.   Правилно подбраната и изпълнена топлоизолация и прецизно оформените детайли премахват топлинните мостове. При изолирана фасада температурата на вътрешните повърхности се намира между 170 С и 190 С. При тези температури не се образува конденз.

5. Да не забравяме дизайна

Освен че е здравословно, фасадното изолиране дава практически неограничени възможности за оформление, що се отнася до дизайна, структурата и цвета. В това направление Баумит е създал иновативни мазилки в множество структури и моделиращите се мазилки, които съчетани с 888 цвята за фасада дават възможност за безкрайни комбинации и постигане на уникални повърхности. Баумит обръща в продължение на почти 20 години особено внимание на топлоизолираните фасади и в своя конкурс „Фасада на годината“, където поставя на преден план оригиналните фасадни решения, комбинирани с топлоизолиране. Най-добрите български фасадни решения биват презентирани и на международния конкурс за Баумит фасади „Life Challenge“.

 

 

 

В слайдера се визуализират следните фасади:

1.        Жилищна сграда с гаражи "Даная" в гр. София, жк Младост 4, бл. 440А

Тайната на успеха на "Баумит България" - постоянство, качество, иновации

Когато говорим за изолация на дома, няма как да не се сетим първо за "Баумит". Компанията е лидер в сегмента си в България вече две дес...

2.       Варна Сити Парк в гр.Варна, ул. Младежка №35

3.       Жилищен комплекс "Флора Парк" в гр. София, ул. Флора №1

4.       Пловдив Сити парк в гр. Пловдив, ул. Георги Раковски

5.       Марбъл Резиденс в гр. София, бул. Андрей Сахаров

6.        Жилищна сграда в гр. Краков, Полша

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com