Земеделските субсидии вредят

13011
Земеделските субсидии вредят

Три са нещата, без които човек не може да оцелее – кислород, вода и храна. И докато върху първите две все още няма установен пълен монопол на разпределение, то при въпроса с храните нещата далеч не стоят така.

С всяка изминала година храните поскъпват. Това е световна тенденция, но и европейска. И основна причина за растежа на цените в Европа са субсидиите, които хвърля ЕС за развитие на селското стопанство. Затова колкото по-бързо те отпаднат, толкова по-скоро пазарът ще се регулира и ще ядем по-евтина храна.

ЕК иска сайтове за младите фермери

Земеделският министър Мирослав Найденов отговори в парламента на атаките за PR скандала с Програмата за развитие на селските райони, п...

От Втората световна война насам в Европа под една или друга форма има субсидиране и държавна намеса в селскостопанския сектор – главно за да се обезпечи възстановяването на Стария континент след опустошителните военни действия. Със създаването на ЕС на дневен ред излиза и се сформира първата обща политика на Съюза – Общата селскостопанска политика (ОСП). Нейната цел е да защити обезпечеността на пазара с хранителни продукти, както и да гарантира благосъстоянието на фермерите, тъй като те развиват бизнес, силно зависим от природни фактори.

В навечерието на новия програмен период и определянето на новия бюджет на Европейския съюз, ОСП е изправена пред сериозни промени. Предвид факта, че за селскостопанския сектор ЕС отделя най-много средства от бюджета си дори и в днешно време, със сигурност всеки гражданин на България и ЕС би си задал въпроса какво всъщност се случва с тази политика, тъй като в крайна сметка тя се финансира от нашите данъци и има ли изобщо смисъл от нейното съществуване?

През 2012 година 42% от бюджета на ЕС отиват за селско стопанство, което като абсолютна стойност представлява около 45-50 млрд. евро. Огромна сума, но по-важният въпрос е как се изразходва тя.

Помагат или вредят директните плащания на сектора, какви са новите предложения за рамката на ОСП в периода до 2020 г., има ли риск от надуване на "селскостопански балон"? Вижте коментар на Ивайло Петров за Expert.bg.

Фермерите ще трябва да отглеждат поне 3 култури за получаване на директни плащания

Фермерите ще трябва да отглеждат поне три култури, за да получават директни плащания. Това обясни заместник-министърът на земеделието и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика