Златев "декларира", че няма нищо общо с фирмите от конкурса за "Хемус"

4195
Златев "декларира", че няма нищо общо с фирмите от конкурса за "Хемус"
Снимка: БГНЕС

Аз мога да декларирам ясно и точно, че нямам никакво отношение към нито една от тези две фирми. Това каза генералният дирактор на "Лукойл България" Валентин Златев във връзка с конкурса за първите два лота от автомагистрала "Хемус”, който вчера беше спрян след разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов.

"Декларирам ясно и точно, че нямам никакво отношение фактическо, нефактическо и т. н. към тези две фирми. Просто Златев и Пеевски са удобни имена”, каза Златев, цитиран от БГНЕС.

Български компании ще строят участък на "Хемус"

Български компании ще строят 59 км на магистрала "Хемус" от Ябланица до разклона за Плевен и Ловеч. Това става ясно от съобщение на мин...

За това дали днес на срещата са обсъдили този казус с премиера Бойко Борисов, Златев обясни, че не са го обсъждали. „Аз въобще не познавам проблема, за да го обсъждам”, каза той. „Да обсъждам някакви слухове, защото аз никъде не видях никакво доказателство, аз чух, че има съмнения по въпроса – какво да обсъждам. Аз ясно и точно казвам: нямам никакво отношение към тези две фирми”, каза Златев.

Шефът на веригата бензиностанции каза още, че видял от вестниците, че там не са две фирми, там са консорциуми, които са по 5-6 фирми.

"Нямам отношение към този казус, не ме интересува и няма да го обсъждам повече. По слухове никога не съм живял и няма да живея. Ако има някой нещо друго, което да каже – да го сложи на масата. Аз лично бих задавал други два въпроса: как се прави поръчка при отсъствие на пари и къде са тези 800 млн., които трябва да се икономисат от „Хемус”. Това са по интересни въпроси нали, а не какви са слуховете някой с какво е свързан”, подчерта още Златев.

Вчера след новината от Министерски съвет Министерство на регионалното развитие и благоустройството съобщи, че Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ е прекратила избора на изпълнител на строителството на лот 1 и на лот 2 на "Хемус“ заради невъзможност да бъде осигурено финансиране за изграждането им по линия на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020“.

Лиляна Павлова не вижда проблем Пеевски и Златев пак да участват за "Хемус"

Много ясно е да се разграничим от всякакви опити да бъдем вкарани в някаква зависимост. Това коментира регионалният министър Лилияна Па...

"Официално или неофициално върху тази процедура имаше съмнения, че не е както трябва. Тя е абсолютно извършена законосъобразно, но когато витае в общественото пространство съмнение по сделка, която е около 800 млн. държавни пари, не бих си позволил да остане в обществото съмнение, че нещо неправилно сме извършили, затова разпоредих да я затворим. Веднага да се проведе нов търг, защото пари имаме, да бъде направен пред очите на всички медии, които каним да участват, за да може бързо да почнем двата ЛОТ-а и да ги завършим. Витае, че зад едната стои Златев, зад другата стои Пеевски", заяви пък от своя страна Бойко Борисов, който беше в Прага за срещата на Вишеградската група. Той каза още: По документи днес нямаме пари, но от утре ще имаме".

Изборът на изпълнители за двата лот-а на "Хемус" предизвика скандал след като в медийни публикации се каза, че спечелилите са фирми, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски и шефа на "Лукойл България" Валентин Златев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com