200 професионални гимназии ще признават самопридобитите знания

62947
200 професионални гимназии ще признават самопридобитите знания
Снимка: БГНЕС

200 професионални гимназии в цялата страна ще признават наученото в живота и придобитите знания по време на работа, упражняване на хоби и самообучение, за които гражданите нямат дипломи за квалификация, съобщиха от Националната агенция за професионално образование и обучение, предаде БГНЕС.

Това става възможно със системата за валидиране на знанията, придобити по неформален път, разработена от Министерството на образованието и науката. От системата могат да се възползват всички, които са навършили 16 години, без значение от това дали работят или не, стига те да притежават знания и умения за определена професия, без да имат свидетелство за професионална квалификация.

"Даваме възможност на хората да получат документ за квалификация, без да се налага да плащат допълнително средства или да ходят на курсове", коментира председателят на Националната агенция за професионално образование и обучение Емилиана Димитрова.

По този начин човек, който може да ремонтира коли, но няма диплома за това, ще може да получи легално свидетелство за професионална квалификация, без да се налага да учи пълния хорариум от часове. Всичко, което той трябва да направи е да отиде в съответната професионална гимназия и да поиска да му бъдат признати знанията. Ако има документи, доказващи опит в професията, те ще са от полза, но ако няма ще важи и демонстрация на уменията пред комисия в училището. Ако се налага той ще трябва и да учи допълнително, като специална комисия в училището определя темите и хорариума от часовете. Накрая той заедно с учениците в училището ще се яви на държавен изпит по теория и практика и ще получи свидетелство за професионална квалификация.

Инициативата на министерството е безплатна за гражданите до края на 2014 година, като от образователното министерство очакват да дадат дипломи за признати от живота знания на минимум 1 500 граждани. Ще могат да се валидират знания по всички професии, които се изучават в професионалните гимназии, в зависимост от техния профил и региона от страната, в който се намират.

Най-често срещаните професии, за които ще се признават знания от живота, са на готвачи, бармани, сервитьори, счетоводители, автомонтьори, електротехници, специалисти за работа в офис и други.

Допитване на образователното министерство до заети, проведено в началото на тази година, показва, че само 35% от работещите упражняват професия, за която имат документ за квалификация. Квалификацията на 43% отговаря частично на изпълняваните трудови ангажименти, а в 22% от случаите заетостта изобщо не съответства на образованието.

В проучването са обхванати 568 лица от цялата страна, работещи в различни икономически сектори и сфери на реализация. 58% от тях декларират, че притежават документ, доказващ техните знания и умения, 29% имат документ само за част от компетенциите си, а 13% нямат документ. 93% от запитаните декларират готовност да се явят на изпит за доказване и валидиране на техните знания, умения и компетентности, като за 78% е важно да притежават документ, доказващ професионалните им възможности.

Най-често (34,6%) като причина да валидират знанията и уменията си анкетираните изтъкват кандидатстването за работа. На следващо място документът се оказва необходим при кандидатстване за кариерно израстване (23,9%), при атестиране в предприятието (20,8%) или с цел повишаване на заплатата (18,7%).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование