Божидар Димитров: В МОН има хора, които работят за изтриване на родовата ни памет

9103
Божидар Димитров: В МОН има хора, които работят за изтриване на родовата ни памет
Снимка: БГНЕС

Българинът не е бил роб, защото да си роб означава да си собственост на някого, всяко действие да ти зависи от някого. Джордж Вашингтон например е имал няколко робини и си ги е чукал когато си поиска, влезе с двата крака напред в темата за „робството” историкът Божидар Димитров. Исторически погледнато, уточни водещият на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев.

Димитров коментира, че още от римско време има практика да се изтрива историческа памет. Съжителство не е подходящ термин. Трябва да се изтрие родовата памет на българина, категоричен беше Божидар Димитров след като беше попитан защо се прави това. Става дума за пари – има организации с цел изтриването на родовата памет, има хора в образователното министерство, свързани с такива организации. Не подозира министър Танев, гледам го как се гърчи горкият, да оправдае действията на подчинените си, съжали Димитров образователният министър.

Танев в опит да потуши напрежението: Разбира се, че е имало робство

Моето лично отношение е, че робство е имало, заяви пред медиите в НС образователният министър Тодор Танев в отговор на въпрос за разр...

На конкретен въпрос откъде идват парите, историкът заяви - може да е от Турция, може да е от „Америка за България”. „Днес сутринта гледах един вестник, че г-жа Ваня Кастрева (бел. ред. – заместник-министърът на образованието) е ходила в командировка, платена от „Америка за България”, каза Димитров.

Българинът е можел да се мести в границите на Османската империя, да развива бизнес, да изгражда градове като Копривщица. Не сме били роби от юридическа гледна точка, но сме нямали права, уточни историкът.

Използва се теминът "турско робство" през Възраждането, от емоционална гледна точка. Иван Вазов най-добре го е усетил с романа „Под игото”. "Игото" идва от гръцкото хегемония, Вазов го е побългаризирал. Мисля, че е най-добре да се означава този период с „владичество”, защото българите не сме имали право да участваме в управлението на Османската империя и да вземаме законодателни решения за бизнеса си, обясни тезата си Божидар Димитров.

Обръщали ли сте внимание кой вдига Априлското въстание – богатите градове, след като Османската империя сключва договори за доставка на платове и облекла за армията и се удря по българския бизнес, посочи Димитров. Иван Хаджийски го е казал, не аз, уточни той.

ВМРО иска Танев да се обясни пред парламента за образователната реформа

Новите учебни планове са в разрез с новия закон за образованието и управленската програма. Това твърди в своя позиция ВМРО, част от коа...

Божидар Димитров отрече да е свързан със скандалната „гаражна врата”, монтирана на Ларгото. Информацията за това се появи вчера, 27 януари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com