БСП пита кой вкара комунизма в учебниците, министърът не казва

2604
БСП пита кой вкара комунизма в учебниците, министърът не казва
Снимка: БГНЕС

Нов скандал по стара тема. Така може да се определи днешната тема - комунизъм, която за пореден път раздели управляващи и опозиция.

Припомняме, че понятията "комунизъм", "Народен съд" и "тероризъм" влязоха в новата програма по "История и цивилизация" за X клас. Темата предизвика дискусия за периода между 1944 и 1989 година. 

И в дебата за вота на недоверие ГЕРБ и БСП стигнаха до комунизма

Първият вот на недоверие срещу кабинета "Борисов" 3 започна вяло, в отсъствието на премиера, като именно това се превърна в централна т...

Именно затова днес социалистите поискаха да разберат кой е написал промените в учебните програми. Според "червния" депутат Иво Христов това се е случило под влиянието на ГЕРБ.

На брифинг в парламента Ирена Атанасова, също от БСП, обяви, че историци коментирали, че влияние върху съдържанието на учебната програма оказвали депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов и Красимир Велчев. Именно затова от БСП настояват Министерство на образованието да им каже кой е направил предложенията комунизмът да се изучава в програмата по история от десетокласниците. Атанасова добави, че се виждат съществени разлики между утвърдената програма за X клас и тази, която е била предложена и качена на сайта на МОН за обществено обсъждане.

Кой е вдъхновил и кой е съставил тези учебни програми, поиска да разбере БСП с въпрос по време на днешния парламентарен контрол.

"Нямаме автор на учебника по история и учебната програма. Тя се прави от много хора", отговори обаче ресорният министър Красимир Вълчев. Той каза, че дебатът е повече политически, отколкото експертен. Министърът обяви, че е получил мнения от много експерти, че тази програма е балансирана и не съдържа крайности, нито иска да отнема носталгията по младостта.

Огромен интерес към книгата "Концлагерът "Белене" (СНИМКИ)

"Островът, който уби свободния човек" - с този анонс излиза книгата на Борислав Скочев "Концлагерът Белене 1949-1987", едно от най-маща...

"Постижения е имало и по време на хитлеризма - имало е строителство и постижения в спорта. Това не реабилитира режима. Режимът е определен като тоталитарен, има своите специфични белези като такъв", каза още той.

"Червените" веднага скочиха, като обявиха, че Вълчев е направил инсинуация, сравнявайки българския период на социализма с този на хитлеризма в Германия.

"По този начин той се опита може би да ни напомни, че България е била съюзник на Хитлеристка Германия", каза депутатът Таско Ерменков. Той поиска да му бъде направена забележка от председателстващият заседанието Валери Жаблянов (също от БСП, бел.ред.) за тези инсинуация. "Иначе ще се получи, че България след 1944 г. е била същата като Германия по време на хитлеризма", каза Ерменков.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com