Червени депутати поискаха забрана на претенциите за бивши джамии от Главното мюфтийство

78746
Червени депутати поискаха забрана на претенциите за бивши джамии от Главното мюфтийство
Снимка: БГНЕС

Сериозен проблем се заформя в коалиционното партньорство между БСП и ДПС. Причината – днес трима депутати от Коалиция за България внесоха законопроект за промяна на Закона за вероизповеданията така, че Главното мюфтийство да няма право на претенции за собственост върху паметници на културата, които са били бивши джамии.

Депутатите, които внасят законопроекта, са Татяна Буруджиева, Пламен Славов и Димитър Дъбов. Всичките са избрани за народни представители от райони със смесено население – Буруджиева е от Разград, Славов е от Пловдивска област и по точно Карлово, а Дъбов е от Шумен. Не е ясно обаче дали ако поправката се превърне в реалност, то тя ще спре вече заведени дела от страна на мюфтийството за вакъвски имоти.

Съдът в Берковица не даде турската баня на Мюфтийството

Районният съд в Берковица остави турската баня на общината, съобщиха от съдебната палата в града, предаде Стандарт нюз. Съставът, нач...

Както е добре известно в момента Главното мюфтийство има претенции към имоти в Карлово, Стара Загора, Дупница и Кюстендил. В Карлово става въпрос за Куршум джамия, в Стара Загора – за Ески джамия, които са и най-известните претенции на мюфтийството. В двата града има големи протести срещу намеренията на мюфтийството. То обаче реално има претенции за общо 80 имота в цялата страна, като за 50 се водят дела. В Карлово съдът призна претенциите на мюфтийството на първа инстанция, но делото се гледа на втора инстанция, а кметът на града Емил Кабаиванов призова да не се всява разкол сред христяни и мюсюлмани.

В края на ноември кметовете на Пловдив – Иван Тотев, Карлово – Емил Кабаиванов, Стара Загора – Живко Тодоров и зам.-кметът на Кюстендил Росица Плачкова обсъдиха претенциите на мюфтийството за имоти в техните градове. Градоначалниците посочиха, че държавата не им помага по въпроса в законов смисъл.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование