Децата на бежанци в Калище все още не ходят на училище

41561
Децата на бежанци в Калище все още не ходят на училище
Снимка: БГНЕС

Децата на бежанци в Калище все още не ходят на училище, това каза пред Дарик радио служебният министър на образованието Румяна Коларова.

Министърът обясни, че е написала две писма до Държавната агенция за бежанците, с които иска от тях информация.

МОН нямало да проверява дали има служители, продаващи дипломи

Има пазар на фалшиви дипломи. Това заяви пред журналисти служебният министър на образованието Румяна Коларова. Министерството на образ...

"До този момент те се свързват с нас само по телефона, а разговорите по телефон могат да доведат само до една несигурност, която може да провокира социално напрежение. Искам да имаме яснота каква е тяхната заявка.

Доколкото знам, те имат желание три от по-големите деца да учат в училището в Земен, а останалите деца да учат в столичното 66-то СОУ. До този момент аз не съм получила никаква писмена заявка", подчерта Коларова.

По темата с учителските заплати министърът на образованието коментира, че на този етап може да гарантира единствено, че има пари за планираното 5-процентно увеличение на заплатите им - с 30 лева за младите преподаватели и с 20 лева за учители и старши учители.

"Мога да гарантирам, че има пари и за корекцията, която внесохме относно натовареността на учителите от хуманитарните дисциплини. Бюджетът на министерството в такава степен е съкратен - 26 милиона. Много трудно министерството намира пари за всичките тези увеличения на заплатите, които ние искаме да гарантираме", добави Коларова.

Децата на бежанците от Калище ще учат в София или Земен

Невъзможно беше децата на бежанците да имат първи учебен ден в училището в Калище. Оттук насетне вариантите са 2 - да започнат училище ...

По думите й в над 50 училища все още не са приключили ремонтите, което било обяснимо заради дъждовното лято: "Това не е уникален проблем, през други години е имало същия проблем. Директорите вече са станали специалисти в това как да продължават ремонтите и едновременно с това да протича учебен процес".

Коларова също подкрепи оставането на Класическата гимназия в центъра на София. "Нито едно училище не може да живее пълноценно, ако няма подкрепата на местната власт. Кметът на град София Йорданка Фандъкова е казала, че ще подкрепи училището да остане в центъра на столицата. Общинският съвет също единодушно е на това мнение. Общинските власти стоят зад идеята Класическата гимназия да остане в центъра на София. Знам, че не е редно Министерството на образованието да се намесва в решенията на Министерството на културата, но се надявам, че ще бъде гарантирана свободата на избор.

Ще бъде гарантирано възможността в края на краищата общината и Министерството на културата да изберат в коя от двете сгради да продължат да учат децата, общината държи това да се случва в сградата в центъра на София и прави всичко възможно да го гарантира", добави Румяна Коларова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com