Депутат пита Кунева: Колко отделя страната ни за финансиране на български училища в чужбина?

1422
Депутат пита Кунева: Колко отделя страната ни за финансиране на български училища в чужбина?
Снимка: БГНЕС

Какъв е размерът на средствата, отделяни от държавния бюджет през последните 3 години за подпомагане на българските училища в чужбина, финансирането достигнало ли е до всички училища и какви мерки предвиждате за допълнително подпомагане и насърчаване развитието на български училища в чужбина, след влизане в сила на закон за предучилищното и училищното образование (ЗУПО)?

Този въпрос към вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева е внесъл депутатът от Гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов.

Кунева приема идеята на Цацаров за забрана на бурки в училищата

Министърът на образованието Меглена Кунева подкрепя идеята да бъде забранено носенето на забрадки в училищата. На среща с над 400 преп...

„Броят на българските училища зад граница постоянно нараства, което е индикатор за желанието на нашите сънародници, избрали да живеят извън пределите на България, да запазят връзката си с България. Посещаването на български неделни училища от техните деца и усвояването на български език пък е предпоставка, един ден тези пораснали вече деца, да могат да се завърнат в родината си и да не се чувстват чуждоговорящи или като чужденци“, пише в своя въпрос Славов.

За учебната 2015/2016 година броят на българските училища в чужбина, които получават финансиране от Министерство на образованието и науката (МОН) достига 140, става ясно още от въпроса на реформатора.

Важна причина за растящия брой учебни заведения е възможността за финансова помощ. Затова народният представител изисква яснота за предприетите мерки в сферата на образованието на български деца, живеещи в чужбина.

 

Кунева: Туризмът е важен, но не са ни нужни висшисти за тази работа

Много често се чуват коментари, че България е туристическа страна и затова трябва да има много подготвени кадри в туризма. Да, това е т...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование