X
 
 

Европейската комисия заплаши да спре парите ни за наука

1203 0
photo of Европейската комисия заплаши да спре парите ни за наука
Снимка: Actualno.com/Петя Бързилска
Предупреждение за риск от загуба на средства за наука отправи Европейската комисия (ЕК). Това става ясно от писмо от ЕК до Министерството на образованието и науката, в което се прави преглед на състоянието на приоритетна ос 1 „Научни изследвания и технологично развитие“ по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОП НОИР). Става дума за парите, свързани с изграждане и развитие на центрове за върхови постижения и центрове за компетентности.

Причината за риска от загуба на средства е забавянето на дейностите по приоритетната ос. В писмото на ЕК се отбелязва опасение от забавяне заради прекратената обществена поръчка от страна на служебния екип на МОН за избор на оценители на проектните предложения. Тя бе спряна с мотива, че подадените оферти не съответстваха на обявените изисквания и стана известна с това, че в нея беше заложено бакалаври да оценяват труда на учените. В последствие обаче спирането бе обжалвано и отменено от КЗК, пише "Монитор".

ЕК настоява Турция да разследва съмненията около референдума

Европейската комисия призова Турция да разследва „възможните нередности“ по време на референдума от неделя, предоставящ нов...

Потърсени за коментар на предупреждението от ЕК, от МОН заявиха, че прекратената обществена поръчка не предизвиквала допълнително забавяне, както и че опасността била породена заради забавяне натрупано от предния екип. След спирането й беше обявен централизиран конкурс за набиране на оценители с високи научни изисквания, като крайният срок за представяне на заявления изтече снощи. Подадени са няколкостотин заявления от индивидуални международни оценители, които са достатъчни за осъществяване на независима международна оценка на всички подадени проектни предложения в законовия срок, обясниха още от ведомството.

“Управляващият орган на ОП НОИР отчита, чe натрупаното забавяне в изпълнението на дейностите по приоритетна ос 1 увеличава риска от загуба на средства в края на 2018 г. Във връзка с това МОН подготвя конкретни мерки, придружени с времеви график за тяхното изпълнение в периода от април 2017 г. до декември 2018 г.“, допълниха от МОН. От ведомството уточниха още, че размерът на средствата, които са под риск от загуба, зависи от това как и в какъв график се изпълняват мерките.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Нова надежда за Боян: Алпинист се върнал...

Дъщерята на българския алпинист Боян Петров - Теа Петрова разкри интересна случка, за която научила наскоро. Американски алпинист се з...