Фандъкова: Трябва да се спрат парите за университетите, бълващи кадри без покритие

4491
Фандъкова: Трябва да се спрат парите за университетите, бълващи кадри без покритие
Снимка: БГНЕС

Университетите, които бълват кадри без покритие, не трябва да получават държавно финансиране. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред БНТ. Според нея, ако финансовият ресурс се насочва на база на качество, системата ще си се саморегулира.

На въпрос защо София е загубила състезанието за най-хубав град за живеене, Фандъкова заяви, че много се радва на развитието на всички други общини, защото в София по данни на НСИ от преди 2 години ежедневно средно на ден има увеличение с 80 души. „Щастлива съм, че София спечели най-важните награди – развитието на бизнеса и дигитализацията. Това е шансът да се развиваме и стандартът за живот да се подобрява. Развитието на ИТ сектора е със стратегическо значение за нашия град“, допълни тя.

Ректори на 7 ВУЗ-а поискаха нов начин на финансиране на държавните университети

Нов начин на финансиране на държавните университети у нас поискаха на работна среща седем ректори на университети в Северна България. ...

Кметът на столицата обясни, че продължава с активната инвестиционна програма. „Предвидили сме 10 големи ключови обекта. Започваме и отварянето на стесненията във връзка със строителството на метрото в центъра на града. От следващата седмица поетапно ще започне отварянето на „Патриарх Евтимий“. Ще останат стесненията непосредствено до станциите, за да може да се довършат. Септември 2019 г. очакваме още 12 км ново метро“, обясни Фандъкова. Тя уточни, че бул. „Дондуков“ е знакова, ключова улица с историческо значение. „Преди дни приключи последното обсъждане. Повечето клоняха към запазване на паважа изцяло. Компромисният вариант с асфалт и паваж също намери поддръжници. Предложи се вариант, в който по трамвайните линии остава паваж, а по активните ленти асфалт, както и изграждането на велоалея. Ще се съобразим с решението на Министерството на културата“, добави тя. По думите й промяната на София е важна за хората, които живеят в града, но и за гостите. „Обектите са насочени натам, предстои ремонтът на пл. „България“. Оказа се, че там няма никаква хидроизолация. Направихме на парковата част. Усилията продължават, работим поетапно. Имаме желание да подменим асфалтовата настилка на бул. „България“. Поискали сме финансова помощ от държавата. Ако прецени финансовият министър, че може да отпусне тези средства, ще направим тази реконструкция. Със собствени средства подменяме осветлението на бул. „България“. Тези промени остават трайни и за града“, коментира Фандъкова, цитирана от Фокус.

За мерките за сигурност в София, тя уточни, че работят в много добър синхрон с МВР и СДВР. По думите й темата за замърсяването на въздуха е огромно предизвикателство. „Затова и мерките са много. Необходима е национална политика и включването на всички граждани. 48 часа по-рано ще имаме предупреждение за повишаване на нивото на фини прахови частици във въздуха. За месец април нямаме дни за повишени нива“, добави кметът на София. Тя каза още, за нея са важни промените в законите, които са предложили и предстои да предложат, както по отношение на зелените площи, така и за високите сгради.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Безплатни упражнения и правила по БЕЛ за зрелостниците: Ето къде

За явяване на матура за поправка ще се плаща такса

За първи път: Откриват филиал на български университет зад граница

Наша ученичка с публикация в най-авторитетния форум за изкуствен интелект

Перспективи и възможности в IT сектора – интервю с Валентин Змийчаров

Директор на столично школо: Училището има основната цел да подготвя добри и щастливи хора

Ясно е каква ще е държавната гаранция при кредитите за студенти и докторанти

Кабинетът отпусна милиони за модернизиране на университетските библиотеки

След данните за фалшиви дипломи: Прокуратурата откри престъпления в ЮЗУ

Галин Цоков: Средствата за образование дават резултати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование