Гимназиите закриват все повече паралелки

2021

Тревожната тенденция преди всеки 15 септември да се закриват все повече и повече паралелки с прием след 7-ми клас, и то основно в професионалните гимназии, се затвърждава и тази година.

255 паралелки в страната, или с 24 повече от миналата година, остават с нулев прием след 7-ми клас заради липса на ученици. Още 166 паралелки с прием след 8-ми клас също не са успели да намерят нужния брой младежи. Това показват данни на просветното министерство, предоставени след запитване на в. "Сега".

Според данните от регионалните управления по образованието към 5 август без ученици в страната са останали 92 профилирани (езикови и математически) и 163 професионални паралелки.

Увеличението спрямо миналата година при профилираните е с 3, а при професионалните - с 21, т.е. отливът от професионалното образование продължава с пълна сила.

Кабинетът дава над 25 000 лв. за развитие на спорта в училищата по изкуство и култура

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата в размер на 25 020 лв. Средствата са предвидени в...

Най-много паралелки се закриват в София - 57 при 34 през м.г. От данни на РУО-София за 4-тото класиране за прием след 7-ми клас става видно, че в момента има около 400 свободни места, които чакат да бъдат запълнени до 5 септември.

Всъщност София е един от трите града (заедно с Благоевград и Видин), в които увеличението на закритите паралелки идва от профилираното образование. В столицата са закрити 35 профилирани и 22 професионални класа. В останалите градове намалението е заради бившите техникуми.

Варна, която през 2015 г. закри 13 паралелки, тази есен ще загуби цели 22 свои класа заради липса на кандидати (6 профилирани и 16 професионални).

Младежи не са се намерили и за още 10 паралелки в Пловдив, които също ще са с нулев прием. В Бургас на първия учебен ден ще има 16 паралелки по-малко след седми клас - с една по-малко от м.г. (2 профилирани срещу 14 професионални).

Поради липса на ученици класовете ще са по-малко и в редица други градове като Плевен и Хасково - с по 10 по-малко, Велико Търново - 7, Враца - 8, Благоевград - 9, Пазарджик - 12. Сравнително по-малко закрити паралелки има в градовете Търговище и Силистра - по 2, Ямбол и Смолян - по 4, Видин и Монтана - по 3 и др.

Родители ще имат думата при разпределяне на парите в училища и детски градини

Обществени съвети към училищата и детските градини ще могат да дават становища за разпределението и изпълнението на бюджетите в тях и з...

Не са успели да сформират нужния брой ученици и още 166 паралелки с прием след 8-ми клас, сочат данните на МОН. От тях 25 са профилирани, 122 - професионални, а 19 - непрофилирани паралелки в СОУ. Сравнението с миналата година тук е положително, защото през 2015/2016 г. нереализираните паралелки за деветокласници са били 245.

Демографската картина е дежурното обяснение за по-малкото паралелки. Ако през м.г. на миниматури в 7-ми клас се явиха към 58 хил. ученици, то през тази в кампанията участваха 53 хил. младежи.

Другата причина обаче са рекордното количество слаби оценки на националното външно оценяване по български език и по математика.

34% от седмокласниците получиха двойки по математика и 18% - по български език и литература, т.е. те не могат да участват в класирането за гимназиите след 7-ми клас.

"Не можем да кажем, че е само липса на интерес. Слабите оценки на външните оценявания и малкият брой ученици не позволяват запълването на паралелка", коментира преди време шефката на РУО-Варна Венцеслава Генова пред "Фокус".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com