Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изграждат център за високи постижения в столична гимназия

14 юни 2024, 14:59 часа • 1750 прочитания

Пет нови лаборатории, ремонт на учебната топлоцентрала, оборудване на зала за обучение с модерни технологии и ново оборудване ще има в Професионалната гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“ в София. Днес бе даден официален старт на проекта от заместник-министъра на образованието и науката Таня Михайлова.

Училището е одобрено от МОН за изграждане на Център за високи постижения по екотранспорт и енергетика, в който ще бъдат инвестирани над 3,4 млн. лева, осигурени от Националния план за възстановяване и устойчивост.

ОЩЕ: Отпускат над 22 млн. лв. за обезщетения в образованието

„Професионалното образование е приоритетна област за МОН. Бизнесът има нужда от кадрите, които подготвяте и една от най-важните задачи е те да имат не само добра обща подготовка, но и изградени трудови навици, за да преминат плавно от училище към сериозните работни ангажименти в бизнеса“, каза заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова. По думите ѝ практическото обучение дава много хоризонти за реализация на младите хора и става все по-предпочитано. Тя поздрави директора инж. Таньо Стойчев и колегите му за усилията, които полагат за обновяване на материалната база и за резултатите, които пристигат.

В училището се обучават 1400 ученици, като е разгърнато и дуално обучение, в което активно се включва бизнеса. Учениците работят с модерни технологии и съвременна материална база, като постоянния стремеж на ръководството на училището е да я подобрява.

ОЩЕ: Google с мащабно дарение за научни изследвания в България

На представянето на проекта присъства и зам.-изпълнителният директор на ИА „Образование“ Иван Попов. Той отбеляза, че целта на финансирането е не само модернизиране на материалната база, а да се създадат условия за изграждане на умения и компетентности в учениците, съответстващи на нуждите на една иновативна, приобщаваща и устойчива икономика. 

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес