Изискването на амбулаторен лист за извинение на отсъствия на ученици е незаконно

13693
Изискването на амбулаторен лист за извинение на отсъствия на ученици е незаконно
Снимка: Thinkstock

Използването на амбулаторни листове за извиняване на отсъствия на учениците би представлявало незаконосъобразна мярка, която ще бъде в противоречие с основните принципи за обработването на лични данни. Това се казва в становище на Комисията за защита на личните данни в отговор на въпрос законосъобразен ли е начинът, предложен от Министерството на образованието, за извиняване на отсъствия да се използва и амбулаторен лист, който подробно да описва здравословното състояние на ученика, научи Actualno.com.

Припомняме, че заместник-министърът на образованието Диян Стаматов обяви, че „занапред амбулаторните листове от личните лекари ще служат като извинителна бележка в училище.“ Причината за това решение е злоупотребата с медицински бележки, които се представят от децата.

Увеличение от 10% на учителските заплати, но далеч не за всички

Общо 100 млн. лева ще отидат за увеличение на заплатите на учителите. Това щяло да стигне за 8% средно увеличение на всички заплати, а ...

От Комисията напомнят, че предоставянето на лични данни от един администратор на друг безспорно представлява обработване на лични данни, а информацията, която се съдържа в амбулаторните листове, съставлява лични данни, тъй като същата е в обем, позволяващ идентификацията на конкретно физическо лице. Нещо повече – данните, които се съдържат във въпросния медицински документ, са от типа „специално защитени данни.“

Освен това в чл. 28 от Закона за здравето е разписано, че медицинските специалисти и служители в лечебните заведения нямат право да разгласяват информация за пациента, която е получена при изпълнение на служебните им задължения.

По този начин планирата от страна на МОН мярка за контрол на отсъствията е несъвместима, както с условията за предоставяне на здравна информация, така и с общите норми на Закона за защита на личните данни.

От Комисията посочват още, че от особено значение е, че във всеки конкретен случай предоставянето на информация, съдържаща лични данни, следва да е законосъобразно, а самата информация пропорционална, т.е. свързана и ненадхвърляща целите, за които се обработва. По този начин използването на амбулаторен лист за извиняване на отсъствия в училище е нецелесъобразно и непропорционално. Освен това амбулаторния лист не би могъл да удостовери продължителността на лечението и свързания с това период за отсъствие от училище, тъй като по своята същност той отразява осъществения амбулаторен преглед на конкретна дата и час, посочени в него и необходимостта от преглед при специалист. В него не винаги се посочва определения от лекуващия лекар режим и продължителност за лечение, за разлика от болничния лист например. В амбулаторния лист не се посочва къде, как и за какъв период от време пациентът трябва да проведе лечението си – т.е. дали това трябва да стане в домашни условия или не. Отделно училищните власти нямат специални медицински познания, за да преценят тежестта на диагнозата, посочена в амбулаторния лист.

Кунева: Повишението на учителските заплати доказва, че образованието е национален приоритет

Изпълняваме обещанията си за реформаторска дясна политика, която инвестира в образованието. Така министърът на образованието и наукат...

Предложението би било също нецелесъобразно и непропорционално, предвид необходимостта от осигуряване и инвестиране от всички учебни заведения на значителни човешки, финансов и технически ресурси за гарантиране на изискуемо ниво на защита на чувствителните данни, които се съдържат в амбулаторния лист,  пише още в становището на  Комисията. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Заради изборите: Местят матурата за 10 клас

Софийският университет ще награди най-добрите си студенти за годината (ВИДЕО)

Софийският университет сред най-добрите в световен мащаб

Ето как да се справим с агресията в училище: Специалист представи методи

Променят броя на отсъствията от детска градина по домашни причини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование