МОН обяви как ще се връщат ученици в училище

7993
МОН обяви как ще се връщат ученици в училище
Снимка: БГНЕС

Децата (т.е. между I и IV клас) могат са се върнат в клас най-рано на 10-и ноември, ако дотогава бъдат доставени безплатните тестове за коронавирус. Това заяви на специален брифинг министърът на образованието Николай Денков. Бързите тестове ще бъдат прилагани при всички ученици от първи до четвърти клас в областите със заболеваемост над 500 на 100 000 души.

В тестването на децата ще помагат и други лица – медицински специалисти, родители и медиатори, където са налични, като всички те трябва да имат валиден зелен сертификат. Тестовете ще се извършват в понеделник и четвъртък, като за целта ще се отделя половин час преди началото на занятията. Самите проби ще се взимат в класната стая, като процедурата ще е следната - децата влизат в училище с маски, отиват в класната стая и стоят на чиновете си, докато се вземат пробите. Припомняме, че служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров вече обяви следното - двама доставчици ще доставят първоначално 400 000 теста, като ще са от вид, при който се плюе торбичка. При положителен резултат, детето се отделя, обаждат се на родителя и оттам нататък се действа по стандартна процедура - нов тест (PCR или антигенен) при сертифицирана лаборатория за потвърждение на диагнозата. Проф. Денков уточни, че самите тестове са избрани от Министерство на здравеопазването, не от МОН.

По решение на директорите ще могат да бъдат намалени учебните часове или времетраенето на междучасията. Ако поне 50% от родителите не са дали писмено съгласие да се правят регулярни тестове, децата не се връщат в клас. За учениците, чиито родители не желаят да бъдат тествани, обучението се организира синхронно или асинхронно според възможностите на училището. Въпросите относно този аспект на образование ВИЖТЕ ТУК!

Учениците скоро се връщат в класните стаи, но ще се тестват два пъти седмично

Със заповед на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров са определени условията, при които учениците могат да се върнат към присъст...

Педагогическият и непедагогическият персонал, който е ангажиран с тестването, ще получи допълнително възнаграждение за последните два месеца на годината със средства от бюджета за 2021-а година, като размерът им ще бъде уточнен с анекс към колективния трудов договор.

"По този начин се дава избор децата да учат присъствено, но само при създаването на безопасна среда, защото без този филтър, който слагаме и за учениците, и за учителите, и за непедагогическия персонал има сериозен риск от предаване на заразата от коронавирус", категоричен е проф. Денков. Той уточни, че предстои много работа и ще се даде пълната информация на родителите и учителите, преди да се пристъпи към същинското завръщане на децата в клас. Министърът на образованието каза още, че има готовност в бъдеще да се върви по същия път и с по-големите ученици, но към момента бе категоричен, че не може да се ангажира с конкретен срок кога това ще стане. 

В обобщение:

🔴 Осигурените от Министерството на здравеопазването тестове ще се прилагат в училищна среда за всички ученици от I до IV клас в общините със заболяемост над 500 на 100 000 души.

🔴 В тестването ще се включват медицински специалисти, родители, медиатори, педагогически и непедагогически специалисти, които отговарят на изискванията за безопасност - имат валиден документ за ваксинация или преболедуване, или се тестват два пъти в седмицата.

Не искаш да тестваш задължително детето си за коронавирус - как ще учи то?

Много трудни въпроси се очертават относно блокираното от пандемията присъствено образование в училище. Те са факт след като служебният ...

🔴 За осигуряване на безопасна среда в училище педагогическите и непедагогическите специалисти без „зелен сертификат“ ще бъдат тествани два пъти в седмицата с осигурени безплатни антигенни тестове.

🔴 В понеделник и четвъртък в началото на деня ще се отделят по 30 минути за тестване на учениците от I до IV клас. Това ще става при промяна на дневния режим – намаляване на учебните часове, междучасията или друго решение на директора на училището.

🔴 Минималният праг за връщане към присъствено обучение на учениците от I до IV клас е 50% желаещи да се тестват на ниво паралелка. Родителите трябва да са дали писмено съгласие за тестването на техните деца.

🔴 За учениците, за които няма разрешение да бъдат тествани, се организира синхронно или асинхронно обучение в зависимост от възможностите на училището.

🔴 Педагогическите и непедагогическите специалисти, ангажирани с тестването, ще получат допълнителни средства от бюджета за 2021 г. за двата месеца до края на годината. Размерът на това възнаграждение ще бъде определен в анекс към Колективния трудов договор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com