Клисарова: Парите за училищата няма да зависят от броя на учениците

90911
Клисарова: Парите за училищата няма да зависят от броя на учениците

Училищата ще получават между 25 000 лв. и 30 000 лв., като тези средства ще се дават за неотложни нужди и няма да зависят от броя на учениците.

Това заяви министърът на образованието и науката Анелия Клисарова по БНТ, предаде БГНЕС. Министърът запозна зрителите с идеята на министерството да се въведе добавка за минимални разходи за училищата. "Училищата са около 2500 и мисля, че с около 2,5 млн. лв. това може да се случи", отбеляза министър Клисарова.

Тя подчерта, че тези средства няма да са свързани с капиталовите разходи. "Искаме тези средства да ги дадем, за да направим училищата по - независими от броя ученици. По този начин ще може да подпомогнем и малките училища, което е изключително важно", обясни министърът. Клисарова уточни, че тези средства няма да могат да се харчат за заплати на учителите.

Министърът изтъкна, че делегираните бюджети остават, но ще бъдат оптимизирани с корекцията от външното оценяване. "Важно е да се въведат нови коефициенти и мотивация на учителите и на директорите", обясни Анелия Клисарова. Тя акцентира върху външното оценяване, което ще бъде един от показателите за това дали едно училище обучава добре своите ученици. Министърът подчерта, че качеството на обучението също има значение, а не само броят на учениците в едно училище. Тя представи и идеята да се въведе т. нар. принадена стойност от 4 до 7 клас.

По отношение на заплатите на учителите, министърът обърна внимание, че няма изработени строги правила за формиране на работната заплата и как тя е обвързана с качеството на преподаване. "Може да има един минимум, така че да има справедливост при разпределението на средствата", изтъкна министър Клисарова. Тя подчерта, че една от точките в програмата на правителството е връщането на достойнството на българския учител. "Трябва да мотивираме учителя да остане в училище, да учи децата, като повишаваме квалификацията му, създадем преференциални условия например за вземане на банкови заеми или специални стипендии", обясни министърът. Според Клисарова това ще мотивира и младите хора да кандидатстват педагогика и да се реализират в учебния процес.

Министърът изтъкна и ролята на т. нар. училищни настоятелства, в които участват родителите и кметовете на общините. "Те ще имат роля като контрол върху функциите на директора. Директорът трябва да се съобрази с оценката, която му дава настоятелството, учителите, родителите и съответно общината, когато училището е общинско", обясни министърът.

Анелия Клисарова заяви, че засега частните училища няма да бъдат финансирани от държавата, но това не означава, че няма да има контрол. Според нея частните училища и университети не би трябвало да се подпомагат на брой ученици, а могат да бъдат подпомагани чрез различни програми, чрез ученическите и студентските практики.

Според нея е необходимо да се въведе минимум по отношение на материално-техническата база, като се търсят възможности това да се реализира с помощта на европейско финансиране.

Министърът изрази надежда през следващата година да се отпуснат повече средства за образование и за наука. Тя отбеляза също така, че министерството полага усилия да отстои пред Брюксел необходимостта да има оперативна програма, която е насочена именно за сектора. Според нея шансовете да има такава програма вече са над 50%.

Клисарова: Дано не се стигне до нова учителска стачка

"Надявам се да не се стигне до учителска стачка" каза във Варна министърът на образованието проф. д-р Анелия Клисарова по повод на отво...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование