Клисарова потвърди, че историята няма да отпадне, ще предложи засилване и на българския език

26711
Клисарова потвърди, че историята няма да отпадне, ще предложи засилване и на българския език
Снимка: БГНЕС

Предметът история няма да отсъства от програмата за последните класове в средното училище. Това потвърди министърът на образованието Анелия Клисарова, предаде БНР.

Министърът на образованието каза по повод протест пред образователното министерство, че в новия закон за средното образование история в 11-ти и 12-ти клас ще се учи.

Клисарова: Получило се е недоразумение с часовете по история

Програмата, която предвижда обучението по история в 11-ти и 12-ти клас да отпадне, е във връзка с промените в Закона за средното обра...

„Сега знаем, че цялото общество няма да приеме 11-ти и 12-ти клас да няма история, да няма български. История на България гарантирам. По мое предложение ще бъде и география. Не знам дали ще се приеме. И български език, това за мен е задължително”, каза министърът на образованието.

Министър Анелия Клисарова ще предложи в 11-ти и 12-ти клас да се учат задължително и български език, и география. Въпросните учебни програми, публикувани на сайта на министерството, са във връзка с проект на закон за средното образование, предложен от ГЕРБ през 2013 година.

„Тези програми са във връзка с този закон, който бе предложен от ГЕРБ, но законът не беше приет, за средното образование, защото не се постигна консенсус. Ако не ги покажа, не съм прозрачна. Когато ги покажа, съм прекалено прозрачна. Започват жалби и протести”, допълни още Анелия Клисарова.

От 15 април тази година започва кандидатстването по проекти към Фонда за научни изследвания. За повече прозрачност ще се включват и чуждестранни оценители.

Протест срещу отпадането на задължителното изучаване на история в 11 и 12 клас

Групата "Българска история" организира протест срещу отпадането на задължителното изучаване на история в 11-ти и 12-ти клас на средното...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование