Кои теми ще отпаднат от изпитите тази година?

4329
Кои теми ще отпаднат от изпитите тази година?
Снимка: iStock/Guliver

Тази година матурите ще се проведат на 1 и 3 юни и ще започнат с час по-късно - в 09.00. Това съобщи на брифинг в министерския съвет образователният министър Красимир Вълчев.

От думите му стана ясно, че в стаите ще се допускат около 10 ученици, които ще бъдат пазени само от един квестор. Завършващите няма да бъдат възпрепятствани да кандидатстват във висши учебни заведения, тъй като забавянето на връчването на свидетелствата ще е само с 4 дни.

Матурите ще са на 1 и 3 юни

Държавните зрелостни изпити ще се проведат на 1 и 3 юни от 09:00 часа. Това стана ясно по време на брифинг в Министерския съвет на мини...

На 2 и 4 юни ще се проведат допълнителните държавни зрелостни изпити. Те ще се провеждат сутрин и следобед, съответно от 08:00 и от 14:00 часа, подчерта министър Вълчев.

Присъствено ще се проведат и изпитите за придобиване на професионални квалификации в професионалните гимназии, каза Вълчев. Този изпит ще се проведе на 5 юни. На 27 и 28 август ще се проведат поправителните ДЗИ. На тях ще могат да се явят и зрелостниците, които не са го направили, на редовните дати.

Стана ясно, че изпитите след седми клас ще се случат на 15 юни по БЕЛ и на 17 юни по математика. Тези изпити ще започнат от 09:00 ч.

Кои теми отпадат от изпитите? 

"В матурата по БЕЛ няма да се включват въпроси от лириката на Никола Вапцаров, както и темите, свързани с "Железния светилник" на Димитър Талев и "Тютюн" на Димитър Димов", обясни Вълчев. Той поясни, че няма пречка част от материала, взет в електронна среда, да бъде включен в изпитите.

Дистанционно обучение: Учителите започват да изпитват и оценяват

Учителите вече ще започнат да изпитват и оценяват учениците дистанционно от тази седмица. Това става възможно след предложение на минис...

Министърът посочи, че изучаването на голяма част от предметите от втория задължителен ДЗИ е приключило още в 11. клас и само в някои видове училища приключва в 12. клас. Изпитът по история и цивилизация няма да включва теми след Първата световна война, а от изпита по физика и астрономия ще отпадне всичко след елементарни частици. От изпита по география и икономика отпадат пък темите за северните региони.

По отношение на изпитването след 7. клас, министърът подчерта, че по български език и литература няма да се включват въпроси, които най-общо касаят сложно съставно и сложно смесено изречение. Отпадат темите, свързани с "Бай Ганьо пътува" на Алеко Константинов, "Неразделни" на Пенчо Славейков, "Заточеници" на Пейо Яворов, "По жътва" на Елин Пелин и "По жицата" на Йордан Йовков. Министърът подчерта обаче, че това не означава, че тези теми няма да се изучават.

По отношение на изпита по математика, няма да се включват задачи, свързани с неравенства и успоредници, каза Вълчев и поясни, че до датата на изпитите тези теми също ще се учат.

Красимир Вълчев уточни, че подробната информация за това кои теми отпадат от изпитите ще бъде качена днес на сайта на Образователното министерство.

Категерично външно оценяване за 4. и 10. клас тази година няма да има.

Красимир Вълчев: Учителите с 25 часа седмично ще получат пълни заплати

Всички учители ще получат възнагражденията си за времето на обучение в електронна среда, съобщи Министерството на образованието и наука...

Още подробности за изпитите четете в този материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com