Красимир Вълчев: Без учители сме, преструктурираме висшето образование

4052
Красимир Вълчев: Без учители сме, преструктурираме висшето образование
Снимка: БГНЕС

Най-важното и значимо ресурсно предизвикателство е да обезпечим системата с учители. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на пресконференция по повод подписването на споразумението с ръководителите на Съвета на ректорите на висшите училища, Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ – КНСБ и синдикат „Висше образование“ – КТ „Подкрепа“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

"През 2016 година, когато правихме анализи, видяхме стряскащата перспектива да останем без учители. През 2026 година, след 10 години, виждаме възрастовата структура на учителите, колко ученици учат за придобиване на педагогическо образование и колко от завършилите студенти се включват в системата на образованието“, допълни той.

Вълчев: Има повече заболели от COVID-19 учители, отколкото ученици

98 са учениците с положителни тестове за COVID-19 от началото на учебната година. Това значи среднодневно по 5. Въпреки това тя е много...

Министър Вълчев обясни, че взаимоотношенията между държавата и държавните висши училища са тип „възложител-изпълнител“.

„Увеличиха се заплатите на учителите. Взе се политическото решение за двойното увеличение на заплатите на учителите, което ние изпълняваме. В системата на училищното и предучилищното образование възнагражденията са регулирани в много по-голяма степен, отколкото в системата на висшето образование. Взаимоотношенията между държавата и държавните висши училища са по-скоро тип „възложител - изпълнител“. Ние възлагаме изпълненията на прием, плащаме на изпълнение прием, диференцирано в зависимост от професионалното направление и оценката за качество и реализация. Ние обаче не регулираме възнаграждения и численост“, допълни той.

Министърът обясни, че в резултат на това, че не регулират възнаграждения и численост, са се получили значителни диспропорции и различия между висшите училища.

„Получиха се различия и във финансовото състояние на висшите училища, заради това, че един успяха през годините да поддържат по -висок прием, поефективни показатели. В едни висши училища през последните години приемът намаля повече и се сблъскаха с необходимост от оптимизация. От една стана увеличението на заплатите на учителите, от друга – тази децентрализация и различие във възнаграждението, постави въпроса за важността на преподавателя“, каза той.

Дават по 300 лева на учителите за електронни уроци

По 300 лв. допълнително ще получават учителите, които преподават електронни уроци. Бонусът ще важи за всеки урок, след като се установи...

Министър Красимир Вълчев изтъкна, че през последните години секторът на образованието е претърпял реформи : „Успяхме да преструктурираме приема. Увеличи се приема за медицинско, педагогическо, в инженерните специалности“, отчете той.

„Освен приема, който преструктурираме, и търсенето, което се опитваме да насърчим, ние преструктурираме финансирането. Последните пет години, спрямо предходните пет, висшите училища са увеличили почти два пъти научната си дейност. Много висши училища промениха системите си на заплащане“, посочи още Вълчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com