Кунева най-вероятно няма да бъде готова със стандартите за основно и средно образование

1427
Кунева най-вероятно няма да бъде готова със стандартите за основно и средно образование
Снимка: БГНЕС

Едва 4 от общо 15 нови държавни образователни стандарта са готови, а до влизането в сила на Закона за училищно и предучилищно образование остава по-малко от месец. Новият закон трябва да почне да действа от 1 август.

Училищният закон съдържа твърде общи разпоредби, а детайлите бяха оставени за държавните образователни стандарти. За да влезе реално в сила новият училищен закон от 1 август, МОН трябва да приеме 19 нови стандарта, които да уредят всички въпроси за училищното образование - от заплащането на учителите до средата за преподаване. Първите три стандарта - за учебния план, за общообразователната подготовка и за учебниците, бяха приети от предишния екип на министерството начело с проф. Тодор Танев, за да може на тяхна основа да се изготвят новите учебни програми за първолаци и петокласници - първите два класа, които наесен ще учат по нови правила. Новият екип на министър Меглена Кунева от встъпването ѝ в длъжност през февруари тази година до сега успя да приеме един-единствен стандарт - за предучилищното образование, уреждащ новостите при детските градини, пише в. "Сега".

Кунева: Оценките от външното оценяване по БЕЛ и математика са лоши, но такива бяха и миналата година

Резултатите от националното външно оценяване по български език и литература и математика са по-ниски, но като цяло са съизмерими с тези...

Няма обаче стандарти за области като нормирането и заплащането на труда, за финансирането на институциите, за инспектирането, за управлението на качеството, за статута и професионалното развитие на учителите и директорите и др. Сред "висящите" все още стандарти са тези за усвояването на българския книжовен език, за профилираната подготовка, за приобщаващото образование, за оценяването на резултатите от обучението, за гражданското, здравното, екологичното и интеркултурното образование, за физическата среда и т.н. Последно в петък (1 юли) по време на парламентарен контрол Кунева обеща да публикува на сайта на ведомството стандарта за оценяване в рамките на настоящата седмица.

До този момент от МОН не са поискали удължаване на законовите срокове за изготвяне на стандартите. Позицията на министър Кунева е, че законът е чакан от години и не бива да се отлага. Опасността обаче от фалстарт става все по-голяма.

Още по времето на проф. Танев беше ясно, че учебниците за първи и за пети клас ще останат за другата година, въпреки че децата започват да учат наесен по новите програми. Изключение ще бъде направено само за историята в V-ти клас, където има най-много новости в сравнение със старата учебна програма, като тук очакванията са учебниците по този предмет да са готови към края на първия срок.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com