"Любими руски генерали": Как руският посланик пропагандира в български училища без знанието на МОН?

16010
"Любими руски генерали": Как руският посланик пропагандира в български училища без знанието на МОН?
Снимка: БГНЕС

Столични училища са изпратили ученици на "историческа викторина" по случай 145 г. от Освобождението на България под надслов "Игнатиевска интелектуална игра", а сред темите са и въпроси за "забележителни и любими руски генерали в Освободителната война". Сред замесените в организацията са и представители на руското посолство, а лично посланик Елеонора Митрофанова раздава награди на децата, които слушат политически речи с пропагандни русофилски внушения - тази история от края на март разказва "Свободна Европа".

В свой обширен репортаж медиата обръща внимание на инициативата, посветена на 145-та годишнина от руско-турската война от 1877-1878 г. и в нея участват ученици от 7 до 12 клас.

Под патронажа на руското посолство в България, организираното от няколко свързвани с Кремъл русофилски организации състезание за ученици не е одобрявано от Министерството на науката и образованието (МОН). Информацията за него (условията за участие и въпросите във викторината) е разпространена в началото на годината от няколко Регионални управления по образованието (РУО) до училища в страната, а МОН не знае точно колко регионални управления са участвали.

ОЩЕ: Политическа дейност в училище и ученици за предизборна употреба - какво да правим? (СНИМКИ)

Финалът на викторината се провежда на 22 март в руския културно-информационен център в София. Лично посланичката на Руската федерация Елеонора Митрофанова награждава победителите.

Всичко това явно не притеснява регионалните управления по образованието и те решават да изпратят до училища в страната покана за участие във викторината. Ръководството на 19-то училище в София също не вижда проблем, "след като става дума за нещо, одобрено от РУО". Отборът на училището печели третото място на викторината. Снимки от награждаването са публикувани на сайта на училището и на страницата му в социалните мрежи, но след надигнало се родителско недоволство, са изтрити. 

Какво представлява викторината?

Националното състезание, кръстено "Игнатиевска интелектуална игра", е в два кръга - индивидуално участие на ученици, които изпращат писмени отговори и отборно участие на училища на събитието в руския културно-информационен център в София. Целта на проекта е да "утвърждава и съхрани историческата истина и историческата памет за българо-руските отношения", пише в разпространената от РУО информация, както и да "се стимулира интересът" на учениците към "отношенията между България и Русия" и "общото ни минало".

Сред темите на викторината са:

  • "Забележителни и любими руски генерали в Освободителната война", 
  • "Руско-турската освободителна война (1877–1878 г.) в историческата памет на българите и съвременните предизвикателства".

Кой я организира?

Организатори на викторината са руският културно-информационен център, подкрепен от руското посолство, Съюзът на българските учители начело с Янка Такева, фондацията "Устойчиво развитие за България" с председател Станка Шопова и комитет, включващ организации членове на Координационния съвет "България – Русия". Това е написано в разпространената от РУО информация.

Янка Такева е председател на най-големия учителски синдикат от близо 30 години. Тя е и член на санкционираното по закона "Магнитски" движение "Русофили", чийто председател - бившият депутат от БСП Николай Малинов, също е санкциониран от САЩ и обвинен в България за шпионаж в полза на две руски организации. Наскоро Малинов оглави и русофилския интернационал като "антифашистки фронт срещу сатанизма".

Фондацията "Устойчиво развитие за България" разработва българо-руското сътрудничество, пише на сайта ѝ, а председателят ѝ Станка Шопова е бивш член на БКП и секретар на Централния комитет на Комсомола. Това е младежка организация (Димитровският комунистически младежки съюз) по времето на комунизма, членуването в която е задължително за всички на възраст между 14 и 28 години.

Журито, което оценява децата и определя победителите, е председателствано от Румяна Михнева - специалист по руска история, преподавател във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" и агент на бившата Държавна сигурност.

В състава на оценяващите влизат Емилия Лазарова, Нина Христова - преподавател в Югозападния университет „Неофит Рилски“, защитила докторантура за руското разузнаване в османската империя, Константин Пеев, Анастасия Кабанова - ръководител на отдел култура в руското посолство и Симеон Кулиш от движение "Русофили".

Кой участва във викторината?

Информацията за провеждането на съревнованието е разпространена от регионални управления по образованието до училищата в страната, пише още "Свободна Европа".  Сред наградените училищни отбори са на СУ "Проф. Никола Маринов" от Търговище и на СУ "Максим Горки" от Стара Загора. Сред индивидуално участвалите ученици има от различни училища и градове на страната, а МОН не знае точно колко са те.

"Организаторите не са искали и не са получавали подкрепа от МОН", пишат в своя позиция от пресцентъра на ведомството, което значи, че вероятно през синдиката на Такева викторината е стигнала до управленията по образованието.

"РУО-София-град информира обществеността чрез своята интернет страница за широк кръг инициативи с образователен характер, които се предлагат и от представители на неправителствения сектор", гласи отговорът на ведомството.

Викторината с участието на Митрофанова е отразена единствено в сайта на Съюза на българските журналисти (СБЖ) с подробен репортаж. Сайтът на съюза изобилства с проруски статии и официални съобщения на посолството на Русия в България.

Впоследствие текстът обаче беше редактиран, като по-голямата част от цитираната от изданието реч на руската посланичка пред децата - съкратена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Протестът на академичната общност: Радев ще се срещне с представители на ректорите

"Заплатите ни са като на чистачки": Търпението на академичната общност се изчерпва

Затворени врати и протест заради неувеличените заплати в университетите

Главчев назначи кадър на ГЕРБ за зам.-министър на образованието

Институтът INSAIT дава 250 000 лв. за стипендии на студенти от Софийския университет

Родителите търсят повече ясли, отколкото детски градини

Пътеводител за родители: 6 частни училища в София с визия за бъдещето на децата

Наши ученици с пълен комплект медали от олимпиада по химия в Китай

Институт GATE към Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще си сътрудничи с Университета в Цукуба, Япония

Ето кога ще са допълнителните матури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование