МОН наказва експерт заради грешките в матурата по английски

56320
МОН наказва експерт заради грешките в матурата по английски
Снимка: БГНЕС

Експертката по английски език, допуснала грешка в теста на държавния зрелостен изпит, ще бъде наказана. В момента тече дисциплинарно производство. Това обяви на пресконференция министърът на образованието проф. Анелия Клисарова.

Тя обясни, че дисциплинарното производство е процедура, която първо трябва да се разгледа, след което "виновният" дава писмени обяснения.

Клисарова убедена, че от МОН не е изтекла информация за матурите

Ужасно съм разтревожена от информацията за продажбата на отговорите на матурите. Това заяви министърът на образованието проф. Анелия Кл...

Клисарова отбеляза, че след това ще се събере дисциплинарният съвет, който ще даде на министъра на образованието предложение за наказание, което може да бъде от забележка до уволнение.

Към момента вече са дадени писмените обяснения и ще се събере дисциплинарният съвет за предложение, като мисля, че до две седмици ще има рeзултат, каза министър Клисарова.

Гафът бе разкрит от родители на зрелостници, които сигнализираха, че са открили шест грешки в задачи: 5, 6, 23, 25, 26 и 52 и поискаха поправка в отговорите. Министерството обаче коригира само две от грешките си в шаблона за оценяване на теста - в 5 и 6 задача, предаде КРОСС.

За грешки в теста написа писмо до министъра и англичанинът Алекс Казънс - студент по журналистика в страната си. В писмото си британецът посочи и изрази от матурата, които „никой не използва през ХХІ век".

Купуват се не само гласове, а и матурите - модерно, със SMS

Държава от скандали – това представлява България и съвсем спокойно можем да го напишем и в Конституцията. Защото освен скандалите...

Има разследване по случая за предлагането на резултати от матурите, като "двама от тези конкретни личности, които са предлагали и са продавали отговори, са разследвани и за повече информация, докъде е стигнало разследването, мисля, че може да се обърнете към пресцентъра на МВР", каза още министър Клисарова.

"Вчера от МВР ни поискаха пълна документация, една много сериозна папка подготвихме, като информация, която им е необходима за по-нататъшното разследване", уточни тя.

Скандалът по този случай избухна след журналистическо разследване по сигнали за продажба на верните отговори на матурите и масово преписване на изпита по БЕЛ. Час след началото на изпита зрелостници получавали верните отговори чрез SMS. Според сигнала човек от министерстото пращал верните отговори.

 

Матурата по математика очаква седмокласниците днес

Днес ще се проведе вторият задължителен зрелостен изпит и външното оценяване по математика за 7 клас, съобщиха от Министерство на обра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com