МОН ще анализира нуждата от професионално образование, след като НС почти го закри

2555
МОН ще анализира нуждата от професионално образование, след като НС почти го закри
Снимка: Getty Images/Guliver

В седмицата, в която Народното събрание гласува промени в Закона за професионалното образование и обучение, с които се заличават професионалните училища в съответствие с изискванията на новия Закон за предучилищно и училищно образование, ръководеното от вицепремиера Меглена Кунева министерство, обяви обществена поръчка за изготвянето на Анализ на значението на професионалното образование, съобщи БГНЕС. Офертите се събират до понеделник, а МОН ще плати за социологията 68 000 лв., без ДДС.

Целта на проучването е измерване и анализ на значимостта на професионалното образование за прехода към пазара на труда, след завършване на средното образование, както и да съдейства за подобряване на процеса на изготвяне на държавния план-прием в държавните и общинските професионални гимназии, професионални училища и паралелките за придобиване на професионална квалификация.

Вижте как ще трябва да се обясняват оценките от двойка до шестица

Учителите вече ще аргументират оценките, които поставят, както при писмено изпитване, така и при устно, с кратък коментар. Това е запис...

Целевата група на проучването ще включва завършили в последните пет години средно или професионално образование, работещи и безработни. Анализът следва да съпостави постиженията на пазара на труда на младите хора, завършили професионално образование с тези на младите хора, завършили общо средно образование, както и постиженията на завършилите средно образование с тези на завършилите висше образование, от гледна точка на: бързина на намиране на работа след завършване на средно образование, продължителност на престой в безработица, статус на заетостта и работна заплата, става ясно от заданието на обществената поръчка.

МОН иска още обект на проучването да са успешно наложени модели за сътрудничество между работодатели и професионални училища за интеграция на ученици в производствения процес и последващ преход към заетост, а подборът добри практики (успешни примери) следва да се извърши на база на полево проучване сред работодатели.

Проучването трябва да осигури анализ на значението на професионалното образование при прехода от образование към заетост, посочват още от ведомството на Кунева в заданието на обявената обществена поръчка, съвпаднала с решението на парламентаристите да закрият професионалните училища.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование