На 23.09 ще е ясно остава ли НГДЕК в центъра, имало саботаж на ул. "Баба"

56679
На 23.09 ще е ясно остава ли НГДЕК в центъра, имало саботаж на ул. "Баба"

Вчера в Министерството на културата е получено официалното становище на Районната здравна инспекция за състоянието на сградата на 13 ОУ, намираща се на улица "Кирил и Методий" в София, където в момента учат децата от Националната гимназия за древни езиции и култури (НГДЕК). Това обясни по време на пресконференция днес заместник-министърът на културата Боил Банов.

Провеждането на инспекция е станало наложително, тъй като през лятото е бил подменен изцяло покривът на сградата. Според заместник-кметът с ресор „образование и спорт” в Столичната община Тодор Чобанов дейностите по подмяна на покрива били на стойност 200 хил. лв. Трябвало е те да бъдат завършени до началото на учебната година. Това обаче е станало невъзможно заради дъждовното лято тази година.

В предписанието е записано, че ремонтът на покрива не е приключил, има течове в класните стаи на четвъртия етаж. Във връзка с това са спрени временно от експлоатация класните стаи и коридорът на сградата на улица „Кирил и Методий”, считано от 18 септември. На въпрос на Actualno.com дали има проблем с пропадаща плоча на първия етаж, Банов обясни, че забележките са само към четвъртия етаж.

Зам.-министърът обясни, че е видял, че на три места е имало течове. Той добави, че на 23 септември инспекторите от РЗИ, представители на министерство и Столичната община ще бъдат на място, за да видят дали предписанието за временно спиране на ползването на етажа ще бъдат отменено.

Максималното забавяне, което ще бъде дадено след почивните дни, ще бъде 2-3 дни. Те могат да бъдат компенсирани, дори и през почивните дни. Банов коментира, че няма вариант за започване на учебните заведения през октомври и обясни, че според него няма причина занятията да не започнат в 13-то от другата седмица.

Ново начало, стари проблеми - НГДЕК няма разрешително за старт на учебната година

Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" в София няма разрешение да започне учебната година. Това ст...

Мисли се за всички възможни хипотези, дори и за преместване в трета сграда. На въпрос на Actualno.com дали е вариант сградата на булевард "Тодор Александров", в която се помещава Центърът за източни езици и култури към СУ, заместник-министърът отговори, че не е запознат с такава възможност.

От своя страна експертът в Министерството на културата (МК) Красимира Филипова уточни, че е директорът на гимназията Мариела Папазова е имала идея, ако РЗИ няма възражение, децата, които има занятия на четвъртия етаж, да се преместят временно на "Тодор Александров". Останалите деца е трябвало да останат в сградата на 13-то училище. Филипова обясни, че здравните инспектори са против това да пуснат децата въобще на улица „Кирил и Методий”.

Ако бъде взето решение във вторник, че първите три етажа могат да се използват, а четвъртият не може, има постигната договореност с Пето вечерно училище за използване на част от класните му стаи за нуждите на НГДЕК. Това стана ясно от думите на зам.-кмета. 

Сградата на улица „Баба”

Към момента сградата на улица „Баба” има Акт 16 и са предприети мерки за почистването й. Като краен вариант тя може да поеме ученици в скоро време. Преди да влязат там деца, мястото трябва да бъде проверено от РЗИ.

Пазарлъците на Стоянович - искал да премести 33-та езикова гимназия в сградата на НГДЕК

Министърът на културата Петър Стоянович упорито е настоявал да се „заобиколят” условията по европейския проект, с който е р...

Установено е, че един от проблемите, констатирани в сградата на ул. "Баба", е предизвикан умишлено. Това е запушена водосточна тръба. По случая се води следствие, обясни зам.-министър Банов пред родители на ученици от НГДЕК, които бяха дошли днес в Министерството на културата.

До 5 април 2015 г. Министерството на културата трябва да вземе окончателно решение къде ще учат децата от НГДЕК. „Имаме ясно и категорично становище и разрешение от Министерство на регионалното развитие, че можем да преместим децата, евентуално, на улица „Баба” през зимната ваканция”, обясни зам.-министърът. Той беше категоричен, че се обмислял вариант за връщане, но децата не могат да бъдат разнасяни нагоре-надолу през четири месеца.

Целта е хората да се разберат. Императивно общественият интерес не може да се налага. Целта е някой да отстъпи. Ако никой не отстъпи, тогава държавата ще се намеси, обясни още Банов. Той допълни, че развръзката на казуса се чака през месец януари следващата година.

Позицията на общината и бъдещето на двете сгради

Зам.-кметът Чобанов обясни, че е редно да се търси консенсусен подход по спора. Той беше категоричен, че София има нужда от НГДЕК и децата, които излизат от там. Той добави, че трябва да се направи всичко възможно гимназията да бъде запазена на всяка цена.

Родители на деца от НГДЕК съдят министър Петър Стоянович

Родители на деца от Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил – Философ” заведоха дело срещу...

В плановете на общината за сградата на 13-то училище са залегнали строеж на преден двор с ограда, направа на градини и цялостна подмяна на електрическата инсталация. Всичко това вероятно ще се случи следващата година. За целта в момента Общината търси средства.

Решението за бъдещето на тази сграда не е в наши ръце. Ние вече сме изразили желание, че ако ни се предостави, ще я натоварим с образователен процес. Има няколко хипотези кой ще влезе. Така зам.-кметът отговори на въпрос на Actualno.com какво ще се случи със сградата на ул. „Баба”, ако класическата гимназия остане в центъра.

Готови сме на всякакви варианти със запазване на образователната инфраструктура на улица „Баба”, коментира още Чобанов. Той допълни, че решението за сградата в кв. „Модерно предградие” ще зависи и от Министерството на регионалното развитие и Министерството на културата.

Има две училища, които са подходящи и които могат да бъдат настанени в сградата на ул. „Баба”. Наскоро вадихме гимназии от „Люлин”, защото нямаше място, коментира зам.-кметът. Той обясни, че там (във въпросните гимназии – бел.ред.) е нямало място за всички деца и паралелки.

Чобанов категорично отхвърли версията, че в „Модерно предградие” може да бъде настанено частно формирование, а не училище. Зам.-кметът добави, че докато тази администрация е на власт, тя няма да позволи от обществения патримониум да бъдат отнемана образователна инфраструктура.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование