X
 
 

Над 4 хил. случая на агресия и тормоз през изминалата учебна година

1083 0
photo of Над 4 хил. случая на агресия и тормоз през изминалата учебна година
4506 са инцидентите, свързани с проява агресия и тормоз през изминалата учебна година. Това съобщи Таня Михайлова, зам.-министър на образованието на кръгла маса „Агресията в българското общество – необходимост от противодействие”.

402 са случаите на насилие върху деца, а 39 са случаите на насилие върху учители. Вече имаме съвсем нов механизъм, който ще бъде подложен на обществено обсъждане, който цели превенцията на насилието. Ангажиментът ни в училище е да изградим една добра поведенческа култура“, подчерта още Таня Михайлова.

Ученик влезе в системата на МОН, с лекота променя данни в електронните дневници

Проблемите в образованието изникват един след друг. Сега се оказва, че съвсем не е трудно да се влезе в системата на МОН и да бъдат нан...

От своя страна Росен Йорданов, криминален психолог и бивш зам.-директор на Института по психология на МВР бе категоричен, че главният проблем за агресията не е на децата, а на възрастните. „Едва ли днешните деца са по-агресивни от децата преди 20 или 30 години. Защо има обратното впечатление, обаче? Това, което се е променило е, че формите на агресивно поведение са станали по-различни и по-цинични. Това създава и впечатлението за увеличаване на агресията“, обясни психологът. Злепоставянето, създаването на фалшиви проблеми в социалните мрежи, според него, са някои от съвременните начини за агресия.

„Забравяме за възпитателната функция за училище. Забравяме, че училището е среда, където не по-малка е функцията за възпитание. В училище липсва време и за придобиване на социални умения. Кого оставяме да се бори с тормоза в училище-учителят, който не му остава време, училищният психолог и тук таме някои училищни комитети. Оставяме всичко в ръцете на родителите, които самите не знаят как да се справят с агресията и тук таме на някой класен ръководител“, подчерта Йорданов.

Той е на мнение, че имаме много институции, но по-малко отговорност и по-малко сътрудничество, предаде БГНЕС.

Зам.-министърът на МВР Стефан Балабанов, пък коментира, че агресия винаги в е имало и ще има. Тя не е повече отпреди 20 или 30 години, но има по-модерни или цинични прояви, смята той.

Училище във Велико Търново изгражда wifi-мрежа за учениците си

С малко над 20 хиляди лева великотърновско училище изгражда wifi-мрежа за своите възпитаници. Средствата Основно училище „Бачо Ки...

Балабанов съобщи още, че над 200 са нападенията над полицаи от началото на 2017 г., което не е било толкова засилено спрямо предишни години. Това се дължи на осъзнатото чувство на полицая, че той трябва да бъде в помощ на обществото, а не да малтретира, обяснява си Балабанов.

Депутатът от БСП и член на Комисията по здравеопазване Георги Михайлов изтъкна, че агресията е много болезнена тема за гражданите и политиците, затова и най-големите партии в НС се обединили около идеята за обществен дебат с цел постигане резултат за едно явление, което започва сериозно да тормози обществения и личния живот на всеки един от нас.

„Агресията е навсякъде около нас и, когато се обърнем да я потърсим около себе си-тя е в семейството, училище. Агресивното ни поведение наранява душите ни и цялата структура на обществения живот“, заяви Михайлов.

Като основни причини за възникване на агресията той открои – липсата на образование, социалното неравенство, миграционният индекс, културно-етническите особености и отчуждението между хората.

Вълчев: Средно 5-10% се увеличават парите за училищата в отдалечените райони

"Средно с 5-10% ще се увеличат парите за училищата в отдалечените райони. Имаме допълнителна добавка за общините в Родопите, където сме...

От друга страна той цитира и статистика, според която, София се намира на 4-то място в топ 10 на най-опасните градове за живеене в Европа, като на първо място се нарежда Киев, Украйна.

Според криминалния индекс на Европа, пък България е в много по-голяма степен засегната, отколкото другите страни от Източна Европа. Увеличават се фактите за сексуално насилие. България е в топ 10 в света по тормоз в училище. Всяка 4-та жена в България е била жертва на домашно насилие, а всеки втори медик е бил обект на агресия, обясни още Георги Михайлов.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.