X
 
 
 

Над 4 хил. случая на агресия и тормоз през изминалата учебна година

1013 0
photo of Над 4 хил. случая на агресия и тормоз през изминалата учебна година
4506 са инцидентите, свързани с проява агресия и тормоз през изминалата учебна година. Това съобщи Таня Михайлова, зам.-министър на образованието на кръгла маса „Агресията в българското общество – необходимост от противодействие”.

402 са случаите на насилие върху деца, а 39 са случаите на насилие върху учители. Вече имаме съвсем нов механизъм, който ще бъде подложен на обществено обсъждане, който цели превенцията на насилието. Ангажиментът ни в училище е да изградим една добра поведенческа култура“, подчерта още Таня Михайлова.

Ученик влезе в системата на МОН, с лекота променя данни в електронните дневници

Проблемите в образованието изникват един след друг. Сега се оказва, че съвсем не е трудно да се влезе в системата на МОН и да бъдат нан...

От своя страна Росен Йорданов, криминален психолог и бивш зам.-директор на Института по психология на МВР бе категоричен, че главният проблем за агресията не е на децата, а на възрастните. „Едва ли днешните деца са по-агресивни от децата преди 20 или 30 години. Защо има обратното впечатление, обаче? Това, което се е променило е, че формите на агресивно поведение са станали по-различни и по-цинични. Това създава и впечатлението за увеличаване на агресията“, обясни психологът. Злепоставянето, създаването на фалшиви проблеми в социалните мрежи, според него, са някои от съвременните начини за агресия.

„Забравяме за възпитателната функция за училище. Забравяме, че училището е среда, където не по-малка е функцията за възпитание. В училище липсва време и за придобиване на социални умения. Кого оставяме да се бори с тормоза в училище-учителят, който не му остава време, училищният психолог и тук таме някои училищни комитети. Оставяме всичко в ръцете на родителите, които самите не знаят как да се справят с агресията и тук таме на някой класен ръководител“, подчерта Йорданов.

Той е на мнение, че имаме много институции, но по-малко отговорност и по-малко сътрудничество, предаде БГНЕС.

Зам.-министърът на МВР Стефан Балабанов, пък коментира, че агресия винаги в е имало и ще има. Тя не е повече отпреди 20 или 30 години, но има по-модерни или цинични прояви, смята той.

Училище във Велико Търново изгражда wifi-мрежа за учениците си

С малко над 20 хиляди лева великотърновско училище изгражда wifi-мрежа за своите възпитаници. Средствата Основно училище „Бачо Ки...

Балабанов съобщи още, че над 200 са нападенията над полицаи от началото на 2017 г., което не е било толкова засилено спрямо предишни години. Това се дължи на осъзнатото чувство на полицая, че той трябва да бъде в помощ на обществото, а не да малтретира, обяснява си Балабанов.

Депутатът от БСП и член на Комисията по здравеопазване Георги Михайлов изтъкна, че агресията е много болезнена тема за гражданите и политиците, затова и най-големите партии в НС се обединили около идеята за обществен дебат с цел постигане резултат за едно явление, което започва сериозно да тормози обществения и личния живот на всеки един от нас.

„Агресията е навсякъде около нас и, когато се обърнем да я потърсим около себе си-тя е в семейството, училище. Агресивното ни поведение наранява душите ни и цялата структура на обществения живот“, заяви Михайлов.

Като основни причини за възникване на агресията той открои – липсата на образование, социалното неравенство, миграционният индекс, културно-етническите особености и отчуждението между хората.

Вълчев: Средно 5-10% се увеличават парите за училищата в отдалечените райони

"Средно с 5-10% ще се увеличат парите за училищата в отдалечените райони. Имаме допълнителна добавка за общините в Родопите, където сме...

От друга страна той цитира и статистика, според която, София се намира на 4-то място в топ 10 на най-опасните градове за живеене в Европа, като на първо място се нарежда Киев, Украйна.

Според криминалния индекс на Европа, пък България е в много по-голяма степен засегната, отколкото другите страни от Източна Европа. Увеличават се фактите за сексуално насилие. България е в топ 10 в света по тормоз в училище. Всяка 4-та жена в България е била жертва на домашно насилие, а всеки втори медик е бил обект на агресия, обясни още Георги Михайлов.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Радев оприличи депутатите на "маймуни"!

Така излиза, ако разтълкуваме петъчното ядовито, и за пореден път непремерено изявление на президента Румен Радев пред всички радиа и т...

missing image
Добрев: Електроенергията на свободния па...

Предстои поскъпване на електроенергията на свободния пазар с 50 до 90 на сто. Това потвърди Делян Добрев, председател на енергийната ко...