Над 51 млн. лева за две години и без ефект в интеграцията на ромчета в училище

4329
Над 51 млн. лева за две години и без ефект в интеграцията на ромчета в училище
Снимка: БГНЕС

Осъществените дейности за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства през периода 2012-2014 г. в системата на образованието не са достатъчно ефективни за постигането на поставените цели и планираните ефекти. Това е заключението на одит на Сметната палата относно интегирането на деца от малцинствата в образователната система.

Не са обединени усилията на всички заинтересовани институции и власти за постигане на ефективна и трайна образователна интеграция. В същото време за тази цел са финансирани дейности общо за над 26 млн. лв., от които 3,4 млн. лв. от бюджета на Центъра, над 21,4 млн. лв. по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и близо 1,2 млн. лв. от други европейски източници, казва палатата. Ето и какви са другите констатации:

МОН даде 32 млн. лв. за интеграция на ромски деца (ВИДЕО)

Договори за 32 млн. лв. за интеграция на роми подписа вчера Просветното министерство. Парите са по две процедури на ОП "Наука и образ...

- въвеждана е целодневна организация на обучение, осигурявано е допълнително обучение за децата, на които българският не е майчин език. Но действащата законова и подзаконова нормативна уредба не е изчерпателна и не е предвиден държавен образователен стандарт с правила за образователната интеграция на децата и учениците от етническите малцинства.

- не са създадени условия за добра координация между дирекции, второстепенни разпоредители с бюджетни кредити, общини и структури, работещи по проблемите на образователната интеграция. Това пречи на обединяването и синхронизирането на усилията в цялостен интегриран подход за ефективност и устойчивост на резултатите.

- не е определен ред за събирането на данни за етническия произход на децата и учениците по проекти, финансирани от национални програми и със средства по три схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР). Това затруднява оценяването дали са постигнати целите и планираните ефекти. Например: За усвоените по схемите около 21,45 млн. лв. за периода 2012-2014г. са посочени индикатори за изпълнение и за резултат – над 89 хиляди лица, участващи в мерки за превенция на ранното отпадане от училище (деца, ученици, учители и родители) и близо 33 хиляди ученици, отново интегрирани в образователната система. Липсва обаче информация за броя на децата от етническите групи.

- не е ефективен контролът, осъществяван от регионалните инспекторати по образованието, за изпълнение на дейностите за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства.

Деница Сачева: Интеграцията на ромите изисква да се преодолеят стереотипите и от двете страни

Икономическото развитие на България в дългосрочен план зависи от активното включване на всички български граждани. Интеграцията на ром...

- липсва адекватна система за оценяване на проектните предложения от Центъра и това поражда рискове за значителен субективизъм, развитие на корупционни практики, както и риск да бъдат финансирани проекти с участието на минимален брой деца и ученици от етническите малцинства. Например: В конкурсните процедури на Центъра в периода 2012-2014 г. няма конкретни изисквания към целевите групи - допустими са за финансиране всички деца и ученици, участващи в процеса на образователна интеграция, учители и родители. А в аналогична схема, финансирана по ОПРЧР, е предвидено най-малко 30 на сто от участниците във всеки проект да бъдат деца и ученици от етнически малцинствени групи, които отпадат или въобще не попадат в образователния процес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

"Таксите за повишителна матура са незаконни": Омбудсманът реагира срещу МОН

Безплатни упражнения и правила по БЕЛ за зрелостниците: Ето къде

За явяване на матура за поправка ще се плаща такса

За първи път: Откриват филиал на български университет зад граница

Наша ученичка с публикация в най-авторитетния форум за изкуствен интелект

Перспективи и възможности в IT сектора – интервю с Валентин Змийчаров

Директор на столично школо: Училището има основната цел да подготвя добри и щастливи хора

Ясно е каква ще е държавната гаранция при кредитите за студенти и докторанти

Кабинетът отпусна милиони за модернизиране на университетските библиотеки

След данните за фалшиви дипломи: Прокуратурата откри престъпления в ЮЗУ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование