Намерението на държавата: Присъствено образование, докато КОВИД не стане твърде видим

6030
Намерението на държавата: Присъствено образование, докато КОВИД не стане твърде видим
Снимка: iStock

Решаваме какво ще е образованието - присъствено или не, според това какви са медицинските изисквания за намаляване на заразяемостта (от КОВИД). Има толкова много различни искания. Това заяви образователният министър проф. Николай Денков.

В два случая се минава на изцяло електронно обучение – при 10% заразени деца, или при твърде много заразени учители. Освен това – ако има изрична заповед на здравното министерство. Според ситуацията, директорът и педагогическият съвет имат инициатива за електронното образование – например при 10% заразени в дадено училище те пишат на здравния министър, но той решава.

Стойчо Кацаров: Изпуснахме възможността цяло лято да се ваксинираме

Не изгаряме от желание да налагаме мерки, принудени сме да го направим. Не заради нарастващия брой на новозаразените, колкото заради н...

Област Търговище, която е тъмночервена т.е. над 500 заразени на 100 000, ще започне обаче присъствено училище. Ще следим внимателно и ще продължим присъствено, ако в училище няма много заразени, поясни проф. Денков пред БНТ.

Проф. Денков уточни, че при доказан случай на коронавирус, всички контактни лица излизат също в карантина. Отговорността кои точно са контактните лица е на РЗИ – очаква се, че в общия принцип това са децата от една паралелка.

Ще има ли регулярно тестване за коронавирус в училище – на 15-ти септември ще има повече яснота, стана ясно от думите на образователния министър. Иначе тестове за педагогическите персонали имало в РЗИ-тата, а тепърва трябвало да се говори с родителите за щадящи тестове. Денков уточни за т.нар. тестове-близалки – трябва всяко дете да смуче теста около 30 секунди на гладно, после се събират всички тестове и всички се проверяват наведнъж – ако тогава има положителен, следва изолиране на целия клас и тестове поотделно, за да е ясно кой е заразен.

Министърът каза и друго – че напрежението намалявало заради опцията желаещите родители да подадат молба техните деца да учат дистанционно.

Ето ги насоките на МОН срещу COVID за новата учебна година

Дори и в часовете по физическо възпитание и спорт, които се провеждат в училищните салони, учениците ще са задължени да носят маски. То...

За извънкласните занимания проф. Денков посочи, че ако има смесване на деца от различни училища, заниманията ще продължат, ако са на открито – на закрито трябва да се носи маска, но това е абсурдно в някои случаи, например тренировка по футбол. Задължително да няма смесване на випуски, каза той.

Специално за откриването на новата учебна година, зам.-образователният министър Мария Гайдарова коментира, че тържества ще има, но при спазване на дистанция и без присъствието на всички. А Диян Стаматов, директор на столичното 119-то училище в София и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета, коментира пред bTV, че в подопечното му училище откриването на годината ще стане в присъствие на само няколко класа, но пак щели да са 700 души.

Рискът от заразяване е сериозен, предупреди проф. Денков. Всяко училище има осигурени маски за учениците си, увери зам.-министър Мария Гайдарова.

Диян Стаматов обаче специално поиска насоките за провеждане на учебен процес да бъдат оформени като нормативен акт. Гайдарова обаче опонира, че при такава ситуация по-дълго време ще отнема промяната на мерките според развитието на пандемията, а това се случва нерядко - например при поява на нов вариант. И увери, че няма да има задължителна ваксинация на педагогическия състав срещу коронавируса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Безплатни упражнения и правила по БЕЛ за зрелостниците: Ето къде

За явяване на матура за поправка ще се плаща такса

За първи път: Откриват филиал на български университет зад граница

Наша ученичка с публикация в най-авторитетния форум за изкуствен интелект

Перспективи и възможности в IT сектора – интервю с Валентин Змийчаров

Директор на столично школо: Училището има основната цел да подготвя добри и щастливи хора

Ясно е каква ще е държавната гаранция при кредитите за студенти и докторанти

Кабинетът отпусна милиони за модернизиране на университетските библиотеки

След данните за фалшиви дипломи: Прокуратурата откри престъпления в ЮЗУ

Галин Цоков: Средствата за образование дават резултати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование