НГДЕК вече може да се върне на ул. "Баба" 16

85866
НГДЕК вече може да се върне на ул. "Баба" 16

Учениците от Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) вече може да се върнат в ремонтираната сграда, след като необходимите за това документи Акт 16 и Разрешение за ползване, са факт. Това стана ясно вчера, 28 ноември, по време на среща между заместник-министъра на културата Васил Василев и родители, ученици и учители от гимназията, на която присъства и репортер на Actualno.com. На тази среща съответните документи - Акт 16 и Разрешение за ползване, бяха показани на родителите.

Вчера, Actualno.com успя да се свърже с директора на НГДЕК г-жа Мариела Папазова. Тя ни обясни, че ДНСК е започнала проверка на ремонтираната по европейски проект сграда на ул. "Баба" 16 и се чака становище. Към вчерашна дата г-жа Папазова ни каза, че все още няма информация какво е заключението на ДНСК.

Директорът на НГДЕК: В медиите се изговориха много измислици за мен и Класическата гимназия

Ще бъде ли преместена Класическата гимназия от новия си дом в сградата на 13-то ОУ на ул. „Св. Кирил и Методий” 68 или буря...

На вчерашната среща, която се проведе вечерта, заместник-министър Василев се ангажира с осъществяването на среща и между министър Петър Стоянович и родителите, които настояват децата да учат в нормални и безопасни условия и се интересуват какви са пречките пред завръщането на гимназията на ул. "Баба" 16.

Според зам.–министър Василев настаняването в 13 ОУ е било извънредна ситуация по време на ремонта на ул. "Баба" 16. Той призна, че не е посещавал сградата на училището на ул. "Св. Кирил и Методий”, но бе категоричен, че „независимо къде е сградата, тя трябва да бъде сигурна”. Той сподели, че след като има Акт 16, не вижда да има някаква пречка гимназията да се върне в ремонтираната сграда.

„Законът може да се изпълни по начин, който трябва да се изпълни, но зависи в каква посока го тласкаш”, допълни още зам.-министър Василев.

Въпреки че четвъртият етаж на 13 ОУ е забранен за ползване, децата учат и там, сподели ученик, присъствал на срещата.

На въпрос дали има заповед на министъра на културата за постоянно ползване и настаняване на НГДЕК в сградата на 13 ОУ, министър Василев отговори: „Ще ви отговаря с въпрос - ако има такава заповед, защо тогава училището се води на ул. "Баба" 16?”

Ето защо родители на деца от НГДЕК смятат сградата на 13 ОУ за опасна

Ето в какви условия учат децата от Националната гимназия по древни езици и култури, която в момента се помещава в сградата на бившето 1...

Родителите коментираха още, че пребиването на НГДЕК в сградата на 13 ОУ вече е незаконно, след като е издадено разрешение за ползване на ремонтираната сграда на училището на ул. "Баба" 16 и основанието за настаняваното там е приключило.

От началото на учебната година, вече 2,5 месеца, в училището не е проведена родителска среща.

Според ученик на гимназията в момента „ситуацията в училището е като буре с барут.”

„Очевидно е, че тази сграда не е годна за училище - какво по-нормално от това, след като е приключил ремонта, децата да се върнат там”, попита риторично родител по време на срещата.

Стана ясно още, че за по-малко от една календарна година от училището са уволнени 16 учители, 10 от тях дисциплинарно, които още на първа инстанция, са възстановени на работа. Ученици и родители са категорични, че учебният процес е опорочен от текучеството и нажежената обстановка в гимназията. От вчера, 28 ноември, в кабинета на медицинската сестра на училището няма лекарства, сподели ученичка от НГДЕК. Тя е отишла до кабинета, за да поиска аналгин, тъй като я е боляла главата, но медицинското лице е казало, че заради липса на пари няма и лекарство.

Разкол в Класическата гимназия

Директорът на Националната гимназия за древни езици и култури Мариела Папазова спретна демонстративна сцена в двора на училището тази с...

Срещата завърши с развълнувания призив на един от родителите: „Предайте за вторник, сряда на министъра (бел. ред. - Петър Стоянович), че тези, които сме тук, никой не ни е плащал да дойдем, както е модерно, и тази работа няма да се остави така, защото това е моят син, единствен и няма да стане той да учи в кочина.”

В заключение министър Василев каза: „Вие имате своята компетентност и искате помощ, ето ви помощ - когато сте записали своите деца да учат, те са записани на ул. Баба.”

Междувременно във Facebook групата на гимназията ученик сподели следното: „Преди броени минути, една моя съученичка имаше неблагоразумието са се ДОБЛИЖИ до прозореца на класната стая. Като резултат от това деяние, парче стъкло се отдели от прозореца и се стовари върху ръката й. За щастие, момичето беше с дебело яке и не пострада.”

Също днес температурите в една от класните стаи е била 6,2 градуса, при това 2-3 часа след началото на учебните занятия, твърди друг ученик. Това е онагледено със снимка, направена в час и също пусната във Facebook групата на гимназията и с коментар: „Може да е само 6 градуса, но поне сме в центъра!”

Родителска среща прерасна в скандал пред НГДЕК

Насрочената за 18.00 часа тази вечер родителска среща на Националната гимназия за древни езици и култури не се състоя, а прерасна в оже...

Към 11:00 часа в стаята е била включена електрическа печка.

Вижте още снимки от сградата на 13 ОУ

Така изглежда ремонтираната сграда на ул. "Баба"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com