Нови учебници за I и V клас няма да има навреме, виновни са депутатите

3130
Нови учебници за I и V клас няма да има навреме, виновни са депутатите
Снимка: Actualno.com

По новите учебни програми няма да има учебници за I и V клас, след като АБК обжалва заповедта на г-н Танев. Учениците ще учат по новите програми със старите учебници. Това става с изключителна организация на учителите, което ще е голямо предизвикателство. За това предупреди зам.-министърът на образованието в оставка Ваня Кастрева.

На въпрос защо МОН се е забавило толкова, зам.-министърът заяви, че министерството е работило според сроковете на новия Закон за училищното и предучилищното образование. Проблемът е, че законът трябваше да бъде приет преди лятната ваканция, а това не стана, поясни Кастрева.

Карловци излязоха на протест срещу промените в учебните програми

Жителите на Карлово протестират срещу предложените промени в учебните програми. Демонстрацията започна на обяд с изпълнение на възрожде...

Родителите не разбраха защо се прави реформа в образованието. Десет години се говори за необходимостта от промяна. Тя стана реална, след като на 30 септември миналата година беше приет новия Закон за училищно и предучилищно образование, подчерта зам.-министърът на образованието пред Нова телевизия.

Приоритетите не бяха подредени правилно, според Кастрева. Според закона има нова структура на образованието – обучение до VII клас и от VII до XII клас. Затова и трябваше да има нови учебни програми, а те са в процес на създаване. Процесът започна още през 2012 година, при министър Сергей Игнатов и зам.-министър Милена Дамянова. До един месец учебните програми трябва да бъдат утвърдени, тъй като новият закон влиза в сила от август тази година, каза зам.-министърът.

Това беше най-естественият акт на отговорно поведение след цяла седмица на напрежение, в която се подменяха истини. Така Ваня Кастрева обясни мотива си да подаде оставка вчера (1 февруари), въпреки че тя не е назначена от Тодор Танев, а с решение на премиера Бойко Борисов.

Хората чуха, но не пожелаха да ни чуят истински, смята Кастрева, според която МОН е обяснило достатъчно добре, че „История славянобългарска” не отпада, а се мести от VI-ти в IX клас.

Ваня Кастрева: Терминът "съжителство" присъства и в действащите учебни програми

Цяла седмица скандалът "турско робство" превзе ежедневието на мнозина. Той тръгна като бурна вълна и премина много граници, като твърде...

Искаше се смяна на министъра и затова се използва моментът, е виждането на Кастрева.

Моля, прочетете. Няма подмяна на термини. Има унижение на институции., призова зам.-министърът, според когото се е получило „Пиянството на един народ”.

Напускам поста с огорчение. Не се оценява професионализмът и се манипулира обществото – това ме обижда, заяви за финал Ваня Кастрева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com