Новите учебни програми предвиждали олекотяване, а не опростяване на материала

2727
Новите учебни програми предвиждали олекотяване, а не опростяване на материала
Снимка: Getty Images/Guliver

Олекотяване на учебния материал, а не опростяване, предвиждат новите планове и програми по български език и литература и история за учениците от 5 до 8 клас. Това заяви в Сливен зам.-министърът по образованието Деян Стаматов. Увеличават се и часовете по история.

По думите му учебниците, които трябва да бъдат изготвени, не трябва да съдържат много произведения, а да има сравнително по-малко произведения и по-малко откъси в частта задължителна подготовка, за да може в останалото време да се даде възможност за надгражадане и учителят свободно да избере произведения, които са според спецификата на класа, темпа и неговото развитие, коментира още зам.-министърът.

Деян Стаматов категорично заяви, че няма проблем с учебните програми по посока на патриотичното възпитание. Българските автори са застъпени с много голяма сила и в настоящия момент. В учебниците има необходимост от цялото пълно многообразие на български и чужди автори, експертите ще прецизират колко от тях ще бъдат включени.

Новият зам. на МОН: Учебници за 1 и 5 клас ще има

Учебници ще има до две седмици, ще има яснота за историята за пети клас, и за буквара за първи клас. За 7 от 1 и 11 от пети, два са пр...

„Не може да натоварим ученика да учи всичко, което е създадено. Българската литература е много богата и е добре да пощадим ученика", добави Стаматов.

Зам.-министърът участва в общественото обсъждане на новите учебни програми по БЕЛ и история в Сливен. Сред предложенията, представени от сливенски учители по български език, е да се съвместява прагът на трудност и той да бъде съобразен с възрастовите възможности на учениците, предвид натовареността на учениците, която става все по-голяма, предаде Дарик.

Друго предложение е практическите упражнения да бъдат равностойни на новите знания, което досега не е залегнало в сегашните програми. Специалистите предлагат и учебният материал да не се смъква от по-горните към по-долните класове, за да може децата да не усвояват само новите знания, но и да умеят да ги прилагат практически. От представените досега 40 предложения, половината от тях са прецизирани, останалите са становища, уточни още зам.-министър Стаматов.

Дискусионните срещи продължават и в градовете Велико Търново, Пловдив и София. Те ще бъдат обобщени и прецизирани, и в края на другата седмица ще бъдат предложени за утвърждаване от министъра на образованието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com