Нулират приема в 16 професионални направления в различни ВУЗ-ове

4277
Нулират приема в 16 професионални направления в различни ВУЗ-ове
Снимка: БГНЕС

В 16 професионални направления в различни висши училища няма да бъде утвърден приемът. Миналата година са имали прием, тази година ще бъде нулиран. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на пресконференция в Министерството на образованието и науката, свързана с въпроси за завършването на различните етапи в средното образование, както и за приема на студенти и докторанти във висшите училища и научните организации, предаде „Фокус“.

Част от специалностите са: Национална сигурност в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“, Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“, Икономика - в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“, Университета по хранителни технологии-Пловдив и Аграрния университет-Пловдив, Администрация и управление - в Национален военен университет „Васил Левски“-Велико Търново, Лесотехнически университет-София, Висше училище по телекомуникации и пощи, Обществени комуникации и информационни науки - в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ и Обществено здраве в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Да учиш "Информатика" в България все още предполага най-добри бъдещи доходи

Голямата промяна в българското висше образование е, че студентите по медицина вече са повече от традиционното за много години най-попул...

По думите на Вълчев нулевият прием се получава от механизма, който е заложен в Постановление № 64 на МС от 25.03.2016 г. за условията и реда за утвърждаване на броя на приеманите за обучение студенти и докторанти в държавните висши училища и за приемане на Списък на приоритетните професионални направления и на Списък на защитените специалности (Загл. доп. – ДВ, бр. 69 от 2016 г., в сила от 1.01.2017 г.).

„Те трябва да обучават под 15 бройки и това, че са професионални направления, които ние не сме определили като приоритет. Последните десетилетия в най-голяма степен не рационалното търсене на висше образование избуя в професионалните направления от социалните, стопанските, правните науки и Национална сигурност. Системата трябва да се настрои към това да работи с по-малко студенти в следващите десетилетия“, посочи Вълчев.

Той подчерта, че Министерството на образованието залага на този метод от 2016 година. „Политиката, която правим съвпадна и с негативните демографски тенденции от края на миналия век, които сега навлизат в системата на висшето образование“, каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование