X
 
 

Нулират приема в 16 професионални направления в различни ВУЗ-ове

1599 1
photo of Нулират приема в 16 професионални направления в различни ВУЗ-ове
Снимка: БГНЕС
В 16 професионални направления в различни висши училища няма да бъде утвърден приемът. Миналата година са имали прием, тази година ще бъде нулиран. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на пресконференция в Министерството на образованието и науката, свързана с въпроси за завършването на различните етапи в средното образование, както и за приема на студенти и докторанти във висшите училища и научните организации, предаде „Фокус“.

Част от специалностите са: Национална сигурност в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“, Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“, Икономика - в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“, Университета по хранителни технологии-Пловдив и Аграрния университет-Пловдив, Администрация и управление - в Национален военен университет „Васил Левски“-Велико Търново, Лесотехнически университет-София, Висше училище по телекомуникации и пощи, Обществени комуникации и информационни науки - в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ и Обществено здраве в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Да учиш "Информатика" в България все още предполага най-добри бъдещи доходи

Голямата промяна в българското висше образование е, че студентите по медицина вече са повече от традиционното за много години най-попул...

По думите на Вълчев нулевият прием се получава от механизма, който е заложен в Постановление № 64 на МС от 25.03.2016 г. за условията и реда за утвърждаване на броя на приеманите за обучение студенти и докторанти в държавните висши училища и за приемане на Списък на приоритетните професионални направления и на Списък на защитените специалности (Загл. доп. – ДВ, бр. 69 от 2016 г., в сила от 1.01.2017 г.).

„Те трябва да обучават под 15 бройки и това, че са професионални направления, които ние не сме определили като приоритет. Последните десетилетия в най-голяма степен не рационалното търсене на висше образование избуя в професионалните направления от социалните, стопанските, правните науки и Национална сигурност. Системата трябва да се настрои към това да работи с по-малко студенти в следващите десетилетия“, посочи Вълчев.

Той подчерта, че Министерството на образованието залага на този метод от 2016 година. „Политиката, която правим съвпадна и с негативните демографски тенденции от края на миналия век, които сега навлизат в системата на висшето образование“, каза още той.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
    Последователното изпълнение на ПМС № 64 от 2016 г. ще доведе до зануляване на още много специалности. Както вчера за първи път призна в открит текст социалният министърът, на пазара на труда в България не се търсят висшисти, просто такава е структурата на икономиката. Няма как при това положение университетите да получават висока рейтингова оценка, 40% от която зависи от показатели, свързани с реа виж още ›› лизацията на завършилите. Те биха могли да се реализират някъде другаде, но не и в България. Тук се търси само неквалифицирана работна ръка. Извод - университетите са излишен разход за управляващите и следва да бъдат скоропостижно закрити.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Св. пророк Йезекиил

Свети пророк Йезекиил бил свещеник и произлизал от Левиевото коляно. По време на второто пленяване на Йерусалим при цар Йехония той бил взет в плен...

missing image
Отиде си Буги Барабата

На 58-годишна възраст почина музикантът Марио Събев, известен като Буги Барабата. Буги Барабата, основателят на "Бараби Блус Бенд", легендарен...