Окупаторите изгонили охраната на СУ, опитали се да заключат с вериги шефа ѝ

34844
Окупаторите изгонили охраната на СУ, опитали се да заключат с вериги шефа ѝ
Снимка: БГНЕС

Aкадемичният съвет на Софийския университет "Свети Климент Охридски" е упълномощил ректора Иван Илчев да предприеме предвидените от закона действия заради повторната окупация на Ректората, съобщи "Фокус".

"Това е престъпление, защото сградата на университета е публична държавна собственост, която е изцяло е под разпореждането на ректора. По закон ректорът няма право да преотстъпва това управление", заяви проф. Иван Илчев.

Ректорът на Софийски университет сезира прокуратурата за окупацията

Професор Иван Илчев, ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски", е поискал от членовете на Академичния съвет разрешение д...

"В тази сграда има апаратура за стотици милиони левове, там се намира секретна документация, там са печатите на факултетите и на университета. Там е паричният салон, там са банкомати, има апарати за храна и напитки, компютри.

Всичко това в момента е без надзор. Това е престъпление и на практика е кражба на държавна собственост", каза още той.

"Студентите окупатори са изгонили охраната на сградата и са се опитали да заключат с вериги шефа ѝ", съобщи по-рано пред "Фокус" заместник-ректорът по учебната дейност на университета доц. Милена Стефанова. 

"Сутринта около 9:00 часа отидох, за да се опитам да разговарям със студентите окупатори и да им обясня колко сложен е учебният процес и как провеждането на изпитите не може да се изнесе в други сгради, охраната беше вече изгонена отвън пред главния вход от студентите окупатори", посочи тя.

Ректорът на Софийски университет сезира прокуратурата за окупацията

Професор Иван Илчев, ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски", е поискал от членовете на Академичния съвет разрешение д...

Охранителите са се опитали да обяснят, че не могат да си отидат, но след като са преценили, че може да се стигне до сблъсъци и побои, са решили да излязат.

Окупаторите са се опитвали да заключат шефа на охраната Борис Ангелов в неговата стая с вериги, което вече по никакъв начин не ми говори за демократичност на поведението, заяви доц. Стефанова.

В момента в Софийския университет няма охрана, там е само шефът на охраната, който си стои в стаята, защото е сам и нищо не може да направи, каза заместник-ректорът на СУ. Според нея окупаторите трябва да си понесат отговорността.

„Ректорът е казал, че ще се обърне към Прокуратурата, защото това вече е прекалено. Вътре, освен студенти на университета, има и други, които не са студенти на университета, и не знам дали изобщо са студенти някъде.

Цялото академично ръководство на СУ категорично против окупацията

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски” проф. Иван Илчев заяви, че цялото академично ръководство...

Чух изявление на ректора на университета, че ще се обърне към Прокуратурата. Всъщност той е длъжен да го направи, защото това вече е завземане на чужда територия, а сградата е държавна собственост", обясни доц. Стефанова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование