От една година Софийският университет няма действащо настоятелство

34339
От една година Софийският университет няма действащо настоятелство
Снимка: БГНЕС

Софийският университет "Св. Климент Охридски" няма действащ Съвет на настоятелите. Това заяви ректорът на университета Иван Илчев по време на пресконференция днес, предаде Агенция "Фокус".

Илчев говори по въпроса след като беше попитан дали Иво Прокопиев не оказва натиск да има студентска окупация. В последното настоятелство Прокопиев беше един от членовете, заедно с Левон Хампарцумян, който беше и председател на Съвета на настоятелите на СУ.

Имало е опити за политическо влияние върху студентите, казва Иван Илчев

Безкрупулни политици са опитали да яхнат студентите чрез окупацията на Софийския университет. Това заяви ректорът на СУ професор Иван И...

По думите на Илчев от септември миналата година СУ е без настоятелство, тъй като тогава е изтекъл срокът за избор на нов Съвет на настоятелите. Илчев добави, че много добре знае, че така се нарушава законът, но е изправен пред сериозни трудности по въпроса.

Ректорът твърди, че на няколко пъти е предлагал преподаватели и декани да станат членове на Настоятелството, но всички са отказали. Имената не се упоменават, защото какъвто и заможен бизнесмен да изберем за член на Съвета на Настоятелството, винаги ще се намери, за съжаление, една или друга медия, която ще започне да изнася верни и неверни факти, каза още проф. Илчев.

Иво Прокопиев не съм го виждал от три години - щом питате за натиск. Аз съм ректор на Софийски университет от шест години. Да сте видяли някога и някой да упражни натиск”, подчерта ректорът.

Той допълни, че ще бъде направена проверка в рамките на университета във връзка със студентските протести, като увери, че няма да има скандални разкрития.

Окупацията ще се отучва

Днес ректора на университета “Св. Климент Охридски” проф. Иван Илчев издаде заповед. В нея се казва, че дните, в които...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование