Пазарлъците на Стоянович - искал да премести 33-та езикова гимназия в сградата на НГДЕК

63932
Пазарлъците на Стоянович - искал да премести 33-та езикова гимназия в сградата на НГДЕК
Снимка: БГНЕС

Министърът на културата Петър Стоянович упорито е настоявал да се „заобиколят” условията по европейския проект, с който е ремонтирана сградата на Класическата гимназия в кв. "Модерно предградие" на ул. "Баба" 16. Това става ясно от кореспонденция между него и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, предоставена по Закона за достъп на информацията, научи Actualno.com.

Министърът се дискредитира в обществото след като в рамките на няколко дни издаде три заповеди с противоречиво съдържание. На 10 февруари 2014 г. Стоянович издаде заповед за връщането на училището в ремонтираната сграда. Седмица по-късно той отложи връщането със седем дни, а на 21 февруари обяви, че училището остава в порутената сграда на 13 ОУ до края на учебната година, но през септември ще се върне в Модерно предградие.

Родители на деца от НГДЕК съдят министър Петър Стоянович

Родители на деца от Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил – Философ” заведоха дело срещу...

Да, ама не. Ден по-рано министърът пише писмо до МРРБ, в което пита: ”Допустимо ли е НГДЕК да остане в сградата на 13 ОУ, а ремонтираната сграда на ул. Баба №16 да бъде преотстъпена за ползване на Столична община?”

Накрая дори моли за спешен отговор „във връзка с актуалността на въпроса и широкия медиен интерес”.

От Министерство на регионалното развитие и благоустройството му напомнят, че Министерство на културата е бенефициент по договора и като такъв е длъжен да не прехвърля правото на собственост върху обекта, както и да не променя предназначението на активите, както и че самият Стоянович е подписал декларация за това, че предназначението на сградата няма бъде променяно за период не по-малък от пет години.

В отговора си до Стоянович МРРБ заявява, „че е недопустимо ремонтираната сграда на ул. Баба 16 да бъде преотстъпена на Столична община.”

Министърът обаче не е доволен от този отговор и праща второ писмо – по-дълго и настоятелно. В него той настоява, че НГДЕК трябва да остане в центъра на София, тъй като вече е развит и сценарий как точно ще стане работата.

Родители на деца от НГДЕК съдят министър Петър Стоянович

Родители на деца от Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил – Философ” заведоха дело срещу...

Стоянович със съдействието на Столична община си позволява зад гърба на други 500 ученици и техните родители да реши съдбата на друго столично училище – 33-та езикова гимназия. Във второто си писмо до МРРБ културният министър предлага в сградата на ул. "Баба" да бъде настанена 33-та езикова гимназия, която в момента се намира в ж.к. "Люлин".

Това става в момент, когато в медиите се разнищва темата „азбест” в същата тази сграда, където министърът предлага да отидат други деца. Според Стоянович идеята 33-та езикова гимназия да бъде преместена в сградата на НГДЕК ще осигури „Непроменяне на функцията за ползване и собствеността на сградата на ул. Баба 16; Засилване на постигането на една от двете конкретни цели на приоритетната ос, по която е одобрен проекта, а именно: ”Да се осигури социални включване и равен достъп на групите в неравностойно положение, включително ромите”. Това ще се постигне тъй като в кв. Модерно предградие живеят голям брой роми, а в проектното предложение е записано, че „чрез реализирането на инвестицията ще се осигури социално включване и равен достъп на групите в неравностойно положение, включително ромите в културния живот на обществото”.

В писмото си министър Стоянович твърди, че оставането на гимназията в центъра е желанието на преобладаващата част от учителите, родители и учениците, като пренебрегва немаловажния факт, че още в началото на учебната година недоволните от преместването на гимназията родители и ученици събраха 1470 подписа в подкрепа на това училището да се върне в ремонтираната сграда на ул. "Баба" 16.

Стоянович изтъква и аргументи като този, че голяма част от часовете се водели от университетски преподаватели, както и че част от часовете се провеждали в Софийски университет, което обаче на отговаря на истината. За тази учебна година, въпреки близостта да университета, нито един учебен час не е бил проведен там.

В края на писмото Стоянович моли хем „да направим всичко възможно да оставим училището в сградата на бившето 13-то ОУ и в същото време да предотвратим загубата на европейските средства, отпуснати за финансирането на проекта.”

Сградата на НГДЕК в 13 ОУ може да рухне при земетръс, пробите за азбеста са безопасни

Сградата на 13 ОУ в София, където от тази година учат децата от Класическата гимназия, не отговаря на изискванията за безопасност в слу...

В последвалия втори отговор към Стоянович от регионалното министерство му напомнят, че всички изложени от него аргументи са му били известни към момента на подаване на предложението за включване на проекта за НГДЕК за финансиране, което потвърждава факта че, от „от страна на бенефициента не е направен задълбочен анализ...”

По повод предложението за преместване на 33-та езикова гимназия „Света София” в ремонтираната сграда на ул. "Баба" 16 от МРРБ напомнят на Стоянович, че целта на проекта не е подкрепа за общинска образователна инфраструктура, а подкрепата и модернизирането на значима държавна културна инфраструктура, каквато именно е НГДЕК.

Родителите, получили изчерпателните отговори от страна на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, са изключително благодарни на ведомството, което е първата институция подходила отговорно към проблема и реагирала адекватно на ситуацията.

Документите може да видите тук

Вижте по-подробно Техническия паспорт на 13 ОУ тук

Мръсната игра с Класическата гимназия: Писна ни!

Сигурно вече ви е омръзнало да четете за проблемите на Класическата гимназия. На родителите, чиито деца всеки ден отиват в порутената с...

Вижте още снимки от сградата на 13 ОУ

Така изглежда ремонтираната сграда на ул. "Баба"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com